Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Recenze programu Sunnysoft vCard

7.5.2006, Miloš Strouhal, recenze
Ač se to zdá trochu podivné, standardní systém Windows Mobile si s elektronickou vizitkou (soubor *.vcf) moc dobře neporadí. Pokud je setkávání s novými lidmi vaším denním chlebem a výměna vizitek neustále opakovanou operací, může vám aplikace Sunnysoft vCard ušetřit spoustu času. S její pomocí je totiž výměna elektronické vizitky otázkou okamžiku.
Již z názvu je zřejmé, čeho se aplikace společnosti Sunnysoft týká. VCard, pro kterou se také ujal pojem “electronic business card“, neboli elektronická vizitka, se používá u mnoha e-mailových, hlasových a komunikačních klientů coby univerzální formát pro zabezpečenou výměnu kontaktů mezi sebou. Zpravidla obsahuje informace o uživateli, o jeho firmě, adresy, fotografie apod. Jestliže od někoho obdržíte osobní kontakt ve formátu vCard (soubor.vcf), po jeho otevření stačí 2x kliknout na ikonu tohoto souboru a poté se vám již otevře prohlížeč, kde si můžete snadno tento kontakt prohlédnout a také importovat do svého adresáře. Podobným způsobem lze jakýkoliv kontakt zase vyexportovat.





Aplikace Sunnysoft vCard slouží pro odesílání a příjem elektronických vizitek a pohodlné zařazení do vlastního adresáře. Podporuje kódování diakritiky, takže i s typicky českými jmény a názvy si hravě poradí, a to obousměrně (odesílání i příjem). Mezi užitečné funkce patří také automatické ukládání čísla, na které byla zaslána poslední vCard nebo možnost uložit si větší množství těchto kontaktů najednou. Díky tomu uživatel nemusí ztrácet čas s každým jednotlivě. Odeslání vCard probíhá výběrem z adresáře přímým zadáním čísla, rychle a jednoduše. Aplikace je určena pro platformu Microsoft Windows Mobile Phone edition.


Základní funkce aplikace:


  • odesílání vCard přes GSM na všechny běžné telefony
  • příjem vCard přes GSM ze všech běžných telefonu
  • automatická konverze tel. čísla v příchozí SMS na jméno z adresáře


Rozšířené funkce aplikace:


  • podpora kódování diakritiky
  • uložení čísla posledního adresáta
  • mnohonásobné uložení vCard
  • uložení vCard do adresáře
  • kontextové menu pro odeslaní vCard
  • podpora příjmu a odeslání vCard na mobily Nokia
  • odeslání vCard výběrem z adresáře
  • filtrování čísel adresátů
  • rychlé vyhledávání adresáta
  • možnost odeslat kontakt jako SMS (pro tel. nepodporující vCard)


Podporované operační systémy:


  • Windows Mobile 2003 Phone Edition
  • Windows Mobile 2003 Second Edition - Phone Edition
  • Windows Mobile 5 Phone Edition


Podporovaná zobrazeni:


  • QVGA, VGA, čtvercové displeje, zobrazení naležato


Instalace


Instalace aplikace probíhá dle scénáře na který jsme u společnosti Sunnysoft již poměrně zvyklý, vše je tedy jednoduché a zcela přehledné. Nejprve je potřeba si stáhnout ze stránek Sunnysoftu 14ti denní demoverzi programu zabalenou v zipu, po jejím rozbalení již stačí k PC připojit své Phone Edition zařízení, spustit instalátor, a aplikaci nainstalovat. V průběhu instalace je možné využít registraci přímo z instalačního programu, již není potřeba samostatně spouštět prohlížeč, instalátor to udělá za vás. Při instalaci je pevně stanovena lokace do které se aplikace nainstaluje, je to paměť zařízení a nelze to nijak ovlivnit. To ale vůbec není na škodu, jelikož instalovat na paměťovou kartu aplikace jež jsou úzce vázané na systém je krajně nevhodné, může tím být negativně ovlivněna nejen funkčnost aplikace ale i zařízení samotného. Navíc těch 119 kB jež si aplikace ukousne z paměti vašeho zařízení vám asi komplikace příliš nezpůsobí. :-) Jakmile se aplikace nainstaluje, vyzve vás k restartu zařízení aby mohlo dojít k její aktivaci, což je doporučeno provést.




Nastavení a registrace


Po restartu zařízení je již aplikace vCard připravena k použití. V prostřední záložce nastavení zařízení vám přibyla ikona věnovaná právě programu vCard, po jejím rozkliknutí se dostanete k nastavení aplikace a k možnosti její registrace. Slovo nastavení je možná trochu přehnané, je zde totiž pouze možnost deaktivace a následné aktivace programu, v čemž ale osobně nespatřuji žádný problém. Využijete-li deaktivaci či následnou aktivaci programu, vždy jste vyzváni k restartování zařízení pro dokončení změn. Registrace probíhá dle zavedeného postupu společnosti Sunnysoft, opět nic nového co by nám mohlo činit potíže.




Odesílání vCard


Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, a sice k využití aplikace samotné. Pro odeslání vCard stačí otevřít kontakty ve vašem zařízení, a po vybrání příslušného kontaktu jež hodláte odeslat stačí kliknout na “menu” či přidržet stylus na zvoleném kontaktu, čímž dojde k vyvolání kontextového menu jež mimo jiné obsahuje i položku “Sunnysoft vCard”. Kliknete-li na ni, dostanete se do základního okna aplikace vCard v němž zadáváte telefon adresáta na který chcete vizitku odeslat, případně také lze využít možnosti zaslat vizitku ve formě SMS čímž můžete odesílat patřičné informace i na telefony jež standardně neumožňují vizitky přijímat. Tuto možnost mnoho uživatelů jistě uvítá. Telefon adresáta můžete zadávat přímo, nebo jej můžete vybírat ze seznamu vašich kontaktů po zadání počátečního písmene do okna určeného pro vyhledávání. Vyhledávání si můžete ještě ulehčit zaškrtnutím okénka “Mobile phones only”, což je velmi šikovné pokud máte kontaktů opravdu hodně, a čísla na pevné linky vám v nich zabírají nemalou část. Po zadání adresáta již stačí pouze kliknout na okénko “Send“, a máte hotovo. Pro přehlednost se zobrazí notifikace upozorňující na odeslání vCard.




Přijímání vCard


Pokud vizitky přijímáme z cizího zařízení, vypadá to následovně.




Velice vítám možnost hromadného uložení více kontaktů najednou, ovšem v režimu “portrait“ mi na zařízení Qtek 9000 docházelo k nepříjemnosti jež je patrná z přiložených screenů, a sice že okénka pro volby “Save All“ a “Discard All“ se mi schovávala za spodní systémovou lištu, ovšem v režimu “landscape“ již vše fungovalo bez potíží. Ovšem jak jsem měl šanci se od tvůrců aplikace dozvědět, toto vadné zobrazování v režimu “portrait“ není způsobeno aplikací jako takovou, ale operačním systémem.


Přijímání SMS zpráv


Pokud přijímáte SMS zprávu jež vám někdo zaslal z jiného Phone Edition zařízení vybaveným programem vCard, vše probíhá standardně, pouze jsem narazil na menší problém s diakritikou v položce “vCard name“. A to ať jsem přijímal SMS zprávu s kontaktními informacemi odeslanou z jiného Phone Edition zařízení, tak i z mobilních telefonů Nokia 6310i a 8310, a nebo obráceně. Kontakt uvedený za telefonním číslem ovšem diakritiku již nepostrádá, zobrazuje se korektně.




Závěrem


Program Sunnysoft vCard je velice užitečnou aplikací jež ve svém Windows Mobile Phone Edition zařízení využijí mimo jiné ti z vás jež vizitky často zapomínají v kanceláři na stole či v šuplíku, a na cesty či jednání tak vyráží bez nich. Nevěšte hlavu, vCard vás ušetří od případných komplikací a papírové vizitky hravě zastoupí. Chcete-li vzájemnému vyměňování kontaktních informací dodat šmrnc a šťávu, použijte vCard. Mnohokráte jsem se dostal do situace kdy mne někdo požádal o zaslání kontaktu vizitkou, a já ho musel odmítnout, jelikož mam místo klasického mobilního telefonu již léta MDA.. Aplikace vCard ale šikovně zaplňuje mezeru jež tu dlouho byla. Osobně mohu aplikaci vCard jen doporučit, používal jsem ji v poslední době poměrně často a to nejen kvůli recenzi.
reklama