Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení RoyalTek Empus RTW-1000

25.10.2006, Pavel Koza, recenze
Zařízení RoyalTek RTW-1000 si neklade žádné přehnané cíle. Od RoyalTeku nemůžete očekávat ani bombastický výkon, ani plnou výbavu, ani nejnovější systém. Jeho hlavním (a více méně jediným) cílem je nabídnout uživatelům kapesní počítač s integrovaným GPS modulem za co nejnižší cenu. A pokud se ta cena má pohybovat v rovinách dosud nevídaných, je samozřejmě nutné akceptovat množství kompromisů.
Tuto recenzi začnu od konce, protože zařízení RoyalTek Empus RTW-1000, které mám právě na stole, tak trochu vybočuje z řady posledních recenzovaných PDAček. Neupoutá vás totiž žádnou výjimečnou vlastností, nýbrž tím, že vás při jeho prozkoumávání ovane duch časů z počítačového hlediska dávno minulých. A protože se obávám, že by velmi silný pocit Déjà Vu mohl u některých čtenářů tohoto serveru zanechat vážné a trvalé následky, raději na to upozorním předem - toto není žádná novinka, jde o zařízení morálně spadající do období let 2003/2004. Vzhledem ke svým vlastnostem je toto zařízení zajímavé pouze pro uživatele, kteří chtějí navigaci ve formě kapesního počítače, vyžadují integrovanou GPSku, budou zařízení využívat tak v 90% případů jako navigaci v autě a jen občas jako PDA a mají buď hodně hluboko do kapsy, nebo za něj z nějakého důvodu nechtějí dát moc peněz a věci "z druhé ruky" je nelákají. Pro všechny ostatní je čtení recenze více méně zbytečné, protože kromě bezkonkurenčně nízké ceny jsem za celou dobu testování nepřišel na nic, co by pravidelného návštěvníky tohoto serveru mohlo zaujmout. Proto ani nebudu moc rýpavý, toto zařízení je prostě jiná liga...

Za zapůjčení zařízení děkuji polské společnosti Jamicon. V případě, že vás zaujalo, můžete se s dotazem na dostupnost obrátit na českého distributora, společnost Koracell.




A na úvod ještě jedna poznámka. Testované zařízení mělo anglickou verzi ROM verze 1.00R_WWE_B18, takže všechny parametry, benchmarky, aplikace a screenshoty reflektují stav s touto verzí systému. Jakákoliv jiná verze může nabízet více či méně odlišné výsledky.


Obsah balení


V objemné krabici najdeme vše, co se v této cenové kategorii dá očekávat, a možná ještě něco navíc.
  • Zařízení RoyalTek Empus RTW-1000
  • USB kolébku
  • USB synchronizační kabel
  • Zdroj elektrické energie
  • Jeden stylus
  • Držák do auta
  • 12/24V nabíječku do auta včetně náhradní pojistky
  • CD-ROM s návodem

Stříbrná kolébka oblých tvarů je poměrně robustní, nicméně nevypadá špatně. Kromě prolisu s datovým konektorem pro usazení samotného zařízení najdeme na přední straně i jednu malou zelenou LEDku, která se rozsvítí ve chvíli, kdy připojíme kolébku ke zdroji elektrické energie. Na zadní straně je napevno přidělán 150cm dlouhý synchronizační kabel zakončený klasickou koncovkou USB pro připojení ke stolnímu počítači. Hned vedle je otvor pro připojení zdroje elektrické energie. Nakonec nesmím zapomenout ani na čtveřici gumových nožiček na spodní straně kolébky, které mají za úkol zabránit přílišnému "cestování" kolébky po pracovním stole. Trochu překvapivě je v balení i samostatný synchronizační USB kabel. Je rovněž 150 centimetrů dlouhý a jeho hlavní výhodou je to, že se při jeho použití zařízení nabíjí. Je to trochu překvapivé, protože pokud je zařízení v kolébce, nabíjení bez připojení extra zdroje elektrické energie neprobíhá...




Zdroj elektrické enegrie tvoří malá krabička s výměnnými vidlicemi do různých světových zásuvek, nicméně v balení byla jen jedna kompatibilní se zásuvkami v kontinentální Evropě. Parametry zdroje jsou 5V/2A, což je shodné s většinou jiných zdrojů pro kapesní počítače a díky běžnému průměru konektoru je tak můžete bez problémů zaměnit.




Sada pro použití zařízení v autě je vzhledem k ceně zařízení příjemným překvapením. Sice nejde o žádnou špičkovou kvalitu, ale svůj účel plní. Sada se skládá z dvoudílného držáku na sklo a cigaretového nabíječe. Držák je dvoudílný - "husí krk" s přísavkou tvoří jeden kus a samotný díl pro přichycení zařízení tvoří díl druhý. Na držáku je několik mechanických částí. První je určena pro snadné natočení držáku pro nastavení jak vodorovné, tak svislé polohy. Druhou tvoří posuvné bočnice, které pevně přichytí zařízení a brání mu ve vypadnutí. Pro uvolnění bočnic stačí stisknout tlačítko na levém boku. Poslední posuvnou částí je vysouvací část zadní stěny pro lepší stabilitu celého zařízení.




Na cigaretové nabíječce pro 12/24 voltů s jednou červenou LEDkou není nic zajímavého, v každém případě jde o velmi užitečného pomocníka na delší cesty. Příjemná je náhradní pojistka přímo v balení. A jako poslední na vás v krabici čeká jediné CD s manuálem v podobě PDF souboru, zde je snaha o maximální úsporu víc než zřejmá.




Vzhled


Zařízení vypadá tak, jak byste při jeho ceně kolem 6000 korun českých asi očekávali. Velká, nijak líbivá "cihla" s rozměry 128 x 71 x 20 milimetrů (bez antény), trčící tlustá anténa, na pohled ucházející tmavošedý plastový materiál se stříbrným pruhem kolem celého zařízení, průměrná kvalita zpracování a hmotnost kolem 180 gramů. Tolik ve stručnosti první dojmy, raději si prohlédněte fotky. V ruce se drží obstojně, i když především dámy s malou ručkou budou mít pocity spíš negativní - je to vážně macek.




Na přední straně najdeme klasickou sestavu velkého displeje uprostřed, ovládacích prvků tvořených kombinací malého joysticku a čtyř programovatelných tlačítek kolem něj. Kromě toho je na přední straně zeleně podsvícené tlačítko pro zapnutí/vypnutí zařízení a malý otvůrek mikrofonu vpravo nad ním. Joystick vypadá nadějně, je přesný a příjemně se s ním manipuluje, nicméně náruživí hráči bohužel přijdou zkrátka - sice umí i šikmé směry včetně současného stisku dalších tlačítek, ovšem při aktivaci šikmého směru se jakákoliv hra neuvěřitelně zpomalí, takže je zcela nehratelná. Zkoušel jsem tři a pokaždé je to bohužel stejné. Jednotlivým tlačítkům jsou přiřazeny akce "Návrat na obrazovku Dnes", Kalendář, Kontakty a navigace, každému z nich ale můžete přiřazení snadno a rychle změnit. A díky apletu v nastavení napájení je možné zamezit nechtěnému spuštění zařízení stiskem některého z tlačítek.




Zadní strana je velmi chudá, vzhledem k absenci nějakých dvířek je jediným zajímavým místem několik otvorů reproduktoru a gumovými záslepkami chráněné prolisy s malými šroubky.





Bez nápadu jsou i obě boční hrany. Na levé je toho přeci jen víc, úplně nahoře najdeme otočné ovládací kolečko reagující i na stisk, ovšem místo logicky tušeného potvrzení výběru je stisknutí přednastaveno pro spuštění diktafonu - stejně jako u ostatních čtyř tlačítek to naštěstí jde změnit. Pod ovladačem je krytkou chráněn konektor pro připojení externí GPS antény a úplně dole je malé tlačítko pro provedení softwarového resetu. Na opačné, pravé hraně, se pak "bojí" jedno jediné malé tlačítko sloužící pro změnu stavu GPS modulu - stačí ho na 3 vteřiny stisknout a GPS modul se buď zapne nebo vypne.




Horní hraně dominuje tlustá, černá, asi 2 centimetry vysoká anténa pro lepší příjem signálů GPS. Hned vedle jsou těsně vedle sebe slot pro SD karty a senzor infračerveného portu. Jako poslední zbývá zmínit i klasický stereokonektor pro připojení sluchátek a otvor pro zasunutí stylusu, který je kovový s plastovými konci, 98 milimetrů dlouhý a pouze 4 milimetry široký. A na poslední, spodní hraně, najdeme konektor pro připojení nabíječky a datový konektor (jsou tedy oddělené).




Parametry


Ani u parametrů zařízení se nezdržíme moc dlouho, protože kromě integrovaného modulu GPS, o kterém se pobavíme v samostatné kapitole recenze, nenabízí RoyalTek Empus RTW-1000 ani o chloupek víc, než je naprosto základní sada hardwarových komponent nutná k provozu zařízení zvaného Pocket PC, navíc s již zastaralou verzí operačního systému.

Integrovaný procesor Samsung S3C2410 taktovaný na 266MHz je úplně ten samý procesor, jaký si možná pamatujete z recenzí zařízení HP iPAQ h4150 nebo Acer n35, kterému se jen tak mimochodem RoyalTek hardwarově asi podobá nejvíce. Není to tedy žádná špička, ale asi by se daly najít i horší varianty. Rovněž paměti není v zařízení nadbytek, nicméně i zde je nutné brát zařízení spíš v kontextu výše zmiňovaných modelů než posledních navigací s WM5 jako je například E-TEN G500+. 64MB RAM a 64MB FlashROM je prostě fakt, se kterým se musíte smířit. Alespoň že je nevyužitá FlashROM o velikosti 37MB přístupná jako flash disk nesoucí název "My Flash Disk". Data tam uložená budou chráněna i v případě úplného vybití baterie - na zařízení není systém Windows Mobile 5, takže se data i nastavení běžně ukládají do RAM, kterou nenávratně vyčistí byť jen kraťoulinký výpadek napájení.




Displej je klasika nejklasičtější, i když v poslední době především díky zařízením s integrovaným mobilním telefonem ustupuje do pozadí. Řeč je o transflexním TFT displeji s úhlopříčkou 89 milimetrů (3,5 palců), rozlišením 240x320 bodů, schopností zobrazit až 65 tisíc barev a citlivou dotykovou vrstvou. Podsvícení se žlutavým nádechem je možné nastavit v sedmi krocích odděleně pro provoz během dobíjení i na baterie, což je také jediná zajímavá informace, kterou jsem o displeji mohl najít. Vše ostatní je naprosto základni, ale funkční.




Ani v oblasti zvuku na vás nečeká nic pozoruhodného, ba právě naopak. Stereokonektor pro připojení sluchátek má standardní průměr 3,5 milimetrů a i zvukový projev asi nejlépe odpovídá hodnocení "základní". Šum je minimální, při poslechu svých oblíbených testovacích skladeb mě ale předvedený výkon nijak nezaujal. K dispozici není žádný softwarový panel pro úpravu basů či výšek, takže se musíte spokojit pouze se syrovým zvukem (nebo použít přehrávač, který to zvládne sám). Hlasitost jak výstupu na sluchátka, tak i integrovaného reproduktoru je dostatečná, hlas navigátora uslyšíte pohodlně i v hlučnějších vozech. To u záznamu zvuku chybí jakákoliv regulace citelněji, mikrofon je sice poměrně citlivý, ale blízký záznam je občas přebuzený a záznam ze 3 metrů už zase trochu ztrácí na kvalitě. Zde je krátká ukázka záznamu zvuku (51,75 KB).

Pokud čekáte, že alespoň v oblasti komunikace narazíte na něco neobvyklého, hned vás vyvedu z omylu. RoyalTek nabízí pouze USB 1.1 ve formě klienta a pomalý infračervený port. Vážně, ani Bluetooth, ani WiFi, ani telefon zde prostě nenajdete:)

Protože je toto zařízení primárně určené jako navigace do auta, není výdrž Li-Ion baterie s kapacitou 1350mAh zas tak klíčová. Na druhou stranu není baterie vyměnitelná (tedy abych byl přesný, ona možná vyměnit jde, ale bez šroubováku a jisté dávky zručnosti se neobejdete, navíc chybí záložní baterie a tak je výměna hlavní baterie s největší pravděpodobností spojena i s kompletním vymazáním paměti) a tak by vás doba, po kterou je možné zařízení používat i mimo zdroj elektrické energie, mohla zajímat.



  • Standardní test běžného používání, max. podsvícení - 4h15min
  • Přehrávání videa, max. podsvícení - 3h52min
  • Přehrávání MP3, vypnutý displej - 8h10min
  • Zapnuté GPS, max. podsvícení, puštěný TomTom GPS - 3h07min

Upřímně řečeno, vzhledem ke kapacitě baterie, velikosti zařízení a jeho celkové "pomalosti" to nejsou nijak dechberoucí výsledky, nemyslíte?


GPS přijímač


Hlavním tahákem na jinak zcela obyčejném zařízení je integrovaný modul pro příjem GPS signálu. Na rozdíl od dnes běžného modulu SiRF Star III je v zařízení integrován starší model SiRF II s firmware Xtrac, ovšem díky vysoce citlivé robustní anténě Helix je schopnost příjmu signálu na velmi dobré úrovni. Pro jednoduché a rychlé zapnutí/vypnutí GPS modulu slouží tlačítko na pravé straně zařízení, stejného výsledku dosáhnete i v ovládacím apletu v Nastavení, kde je rovněž možnost aktivovat automatické spuštění GPS modulu ve chvíli, kdy se nějaká aplikace pokusí na přednastaveném COM portu s GPSkou komunikovat.




Navigaci jsem testoval především s programy TomTom 5.21 a iGO, které fungovaly zcela bez problémů. U nějakých náročnějších aplikací může být problém v nepříliš výkonném procesoru, tyto dvě navigace však patří mezi ty bezproblémové. Pokud jde o praktické testy, tak vzhledem k použitému GPS jsem byl nucen smířit se s delším čekáním na zaměření signálu. Několikrát se mi stalo, že když jsem zařízení zapnul až během jízdy, zařízení se zaměřovalo i více jak 15 minut. Pokud jsem ale před jízdou trpělivě počkal, až bude zařízení připraveno, cesta proběhla bez problémů. Samozřejmě je nutné mít na vědomí, že celé zařízení stojí jen o trochu víc, co dnes stojí špičkové GPSky samotné, takže například k občasným výpadkům signálu samozřejmě docházelo. Na druhou stranu jich subjektivně nebylo výrazně více, než u novějších zařízení s integrovanou SiRF Star III GPSkou a není tedy velký důvod se staršího modelu bát.


Možnosti rozšíření


V případě, že byste si chtěli zařízení nějakým způsobem vylepšit a naučit ho nové dovednosti, máte velmi omezenou nabídku. Skoro se mi pod prsty plete konstatování, že máte smůlu. Kromě připojení mobilního telefonu přes infračervený port a rozšíření paměti paměťovou kartou (zkoušel jsem i 4GB Pretec a bez problémů) už nic jiného zařízení nezvládne. SD slot totiž SDIO neumí, navíc by u některých karet (například můj oblíbený SD foťák od HP) byl problém s mítem kvůli anténě.




Software


Na zařízení je nainstalován systém Windows Mobile 2003, který mimo jiné ještě neuměl otáčení obrazovky, a to ve variantě Premium. Máte tak k dispozici nejen standardní aplikace jako je Pocket Word či Pocket Excel, ale i MSN Messenger, Microsoft Reader či Terminal Services Client, i když někdy ve starších verzích - například Windows Media Player je ve verzi 9.




Kromě standardních aplikací je na zařízení navíc jen jedna jediná utilitka s všeříkajícím názvem Backup Restore. Rozhraní aplikace je jednoduché, k dispozici je celkem 9 různých možností, co přesně zálohovat. Kromě výběru místa pro zálohu umí utilitka spustit zálohování automaticky v předem daný čas, případně při nízkém stavu baterie. Vzhledem k ohrožení dat v případě totálního vybití baterie jde zcela jistě o důležitou a užitečnou utilitku. Vše ostatní ale musíte stáhnout (nebo koupit) zvlášť.




Na přibaleném CD nebylo zhola nic, a to nejen z hlediska bonusových aplikací, ale chyběl i ActiveSync nebo Outlook... ???


Cena


Cena zařízení je bezesporu alfou i omegou všech jeho vlastností. 6000 korun českých včetně DPH je bez konkurence a i když už je na trhu spousta jiných, levných PDA, toto je zatím zatím nejméně, za kolik jste schopni nějaké to nové kapesní zařízení s Windows Mobile pořídit. Samozřejmě je jen na vás a vašem rozhodnutí, zda v tomto případě není orientace na co nejnižší cenu už trochu přehnaná a zda za své peníze dostanete odpovídající protihodnotu. Pokud ale patříte do skupinky uživatelů, kterou jsem definoval v úvodu, máte už v této otázce asi jasno.


Osobní dojem, Benchmarky & Testy


Stejně jako celá recenze bude i závěrečné shrnutí velmi stručné. Už v úvodu jsem definoval skupinu uživatelů, pro které je toto zařízení určeno a kterou by mohlo zaujmout, nemá smysl se opakovat. Výkon zařízení stačí k provozu většiny (možná všech, ale všechny jsem netestoval:) navigací či k bežné kancelářské práci. Je samozřejmě jasné, že ve srovnání s posledními hity mobilního trhu RoyalTek zcela propadá, ale opět je nutné připomenout nezvykle nízkou cenu, za kterou se prodává. V zásadě jde ale o plnohodnotné Pocket PC zařízení, od kterého sice nelze čekat zázraky, ale svou práci zastane. A nakonec musím zopakovat, že pokud si nevyberete nějakou extrémně náročnou navigaci, i přes papírově horší parametry vám ve vašem voze splní svůj účel a dovede vás do cíle.




V multimediální oblasti to také není žádná sláva, ale pro poslech MP3 souborů nebo přehrávání optimalizovaných filmů to stačí. Když jsem v RoyalTeku v programu TCPMP zkoušel přehrát standardní filmovou ukázku v rozlišení 640x480 bodů, byla to samozřejmě špatné (výsledek benchmarku s ukázkou v rozlišení 640x480 bodů byl 63,73%), ale pokud si film zoptimalizujete, koukat se na to bez problémů dá. To samé platí i o poslechu písniček, RoyalTek sice nenabízí žádné podpůrné berličky v podobě grafických ekvalizérů, ale na cesty to ujde.




Toto zařízení samozřejmě těžko nadchne člověka, který má kapesní počítače jako koníčka a s nadšením sleduje překotný rozvoj technologií v nich obsažených. Na druhou stranu nenáročnému uživateli PDA, který chce zařízení využívat především jako navigaci, udělá radost. A pokud nebude mít nereálné požadavky, za svoji cenu nabídne přiměřenou hodnotu
reklama