Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Prvních 60 minut se Samsung SGH-i600

7.2.2007, Pavel Koza, preview
Je tomu již dlouho, co jsem měl naposledy tu čest krátce otestovat zařízení, které ještě není na našem trhu. Dnes se mi na stůl dostal nový chytrý telefon od Samsungu s názvem Samsung SGH-i600 a v následujících odstavcích pro vás shrnu své první dojmy.
Mezi jeho hlavní přednosti patří špičkové komunikační schopnosti zahrnující WiFi i současný hit nazvaný HSDPA, krásný displej, čistý zvuk a bohatá softwarová výbava. Nesmím ale zapomenout na jedno důležité upozornění - vzhledem k tomu, že šlo o předprodukční jednotku, mohou být některé vlastnosti ve finální verzi změněny, takže berte uvedené informace trochu s rezervou.

Upozornění: Tento článek není recenzí. Popisované zařízení nebylo podrobeno mému důkladnému testování a hnidopišskému odkrývání slabých míst. Jde o první, veskrze pozitivní, dojmy. Nejedná se tudíž o objektivní zprávu, ale o zcela subjektivní popis úplně nového zařízení, který je plný nekritického obdivu a nadšení z nových funkcí a vlastností. Svým způsobem je to zábavnější forma tiskové zprávy nebo specifikace na webu, v žádném případě se ale NEJEDNÁ o klasickou recenzi. Pokud se vám z nějakého důvodu tato forma nepozdává, počkejte si na velkou recenzi.

Při prvním pohledu na černé tělo zařízení musí být každému jasné, že móda co nejtenčích mobilů natrvalo zakotvila i v oblasti Windows Mobile. I když jsou dva další rozměry poměrně velké, na chytrý telefon bych řekl dokonce až příliš (59 x 113 milimetrů), tloušťka pouhých 11,8 milimetrů zaujme snad každého. A když k tomu připočteme hmotnost, která se s nejmenší možnou rezervou vešla pod 100 gramů, máme tady velmi zajímavé a praktické zařízení. Z hlediska designu není Samsung nijak extravagantní - černá barva ho dělá menší a kombinace navigačního a sady několika programovatelných a systémových tlačítek spolu s otočným kolečkem na boku zařízení se starají o snadné a rychlé ovládání jednou rukou. Na bocích zařízení jsou hned dvě gumové krytky - první chrání datový a synchronizační konektor sloužící i pro připojení sluchátek (bohužel, jak je u Samsungů nedobrým zvykem, konektor je speciální), druhý slot pro microSD kartu.



Integrovaná klávesnice se skládá z celkem 37 tlačítek ve 4 řadách, přičemž většina má hned dvě různé funkce. Primární funkce se vyvolá prostým jednoduchým stiskem, sekundární pak současným (nebo sekvenčním) stiskem klávesy "Fn" a daného tlačítka. Všechna tlačítka jsou zároveň bíle podsvícena pro lepší práci v tmavém prostředí. Na rozdíl od klávesnice u modelu SGH-i320 jsou jednotlivá tlačítka jen mírně oblá, tvar do špičky se jaksi neujal. Většina tlačítek má černou barvu, pouze 10 tlačítek tvořících jakousi "numerickou klávesnici" je šedých. Jednotlivé číslice jsou sice k dispozici jako sekundární znaky, ale díky inteligentnímu systému je možné je ve vhodný okamžik (například při vytáčení čísel) psát přímo. Díky relativně velkým mezerám mezi tlačítky se mi na klávesnici psalo dobře a s minimem překlepů, i když si samozřejmě člověk musí trochu zvyknout.



Popis technických vlastností nemohu začít ničím jiným než popisem telefonního modulu, který kromě dnes již standardní kombinace hlasových a datových služeb (GSM/GPRS/EDGE) nabízí i rychlé UMTS a nejrychlejší HSDPA připojení. Na nějaké zevrubné testování samozřejmě nebyl čas, navíc jsem se zařízením nedostal USB kabel, ale přes Bluetooth běhalo připojení k Internetu velmi svižně. Navíc je sympatické, že ve stavovém titulku na zařízení vidíte skutečnou používanou přenosovou technologii, takže tam mimo jiné svítí i 3G (UMTS) nebo H (HSDPA). Pro kvalitní telefonování je nezbytný kvalitní reproduktor, což v Samsungu bezesporu splňují oba dva - jak systémový, tak pro hlasitou reprodukci. Oba jsou dostatečně hlasité a oba nabízí dostatečně kvalitní zvukový výstup.



Další vynikající součástí zařízení je displej s úhlopříčkou 2,3" (58 milimetrů). Jeho orientace je naležato a nabízí rozlišení 320x240 bodů nebo schopnost zobrazit najednou 65 tisíc barev. Díky absenci dotykové vrstvy (popisuji smartphone, nezapomeňte) jsou barvy velmi jasné a intenzivní a proti klasickým Pocket PC je i mnohem lepší pozorovací úhel. Podsvícení je možné nastavit v pěti úrovních, takže je na displej vidět takřka za jakýchkoliv světelných podmínek. Nedílnou součástí Samsungu je i integrovaný Bluetooth a WiFi modul. Zkoušel jsem oba a ani s jedním nebyl nejmenší problém. I když je Bluetooth ovládán aplikací od Microsoftu, díky rozšířením přímo od Samsungu je mimo jiné možné tisknout přímo na tiskárnu s Bluetooth modulem. O WiFi toho není moc k povídání - podporuje všechny současné standardy, s mým AP se spojila na první pokus a následující půlhodinové čtení iDnes proběhlo naprosto hladce.

Vynikající je i nabídka bonusových aplikací přímo v ROM. Hned na úvodní obrazovce mě upoutal robustní plug-in nabízející rychlý přístup ke všem důležitým skupinám informací - poště, kalendáři, kontaktům, fotkám, písničkám nebo profilům. Mezi další větší aplikace patří čtečka RSS kanálů, prohlížeč obrázků i různých dokumentů (formát DOC, XLS, PDF, PPT, TXT, JPEG, PNG a několika dalších) nazvaný Picsel Viewer, Podcast pro poslouchání novinek vysílaných jako obrazové nebo zvukové vysílání neboVoiceAssist pro hlasové ovládání zařízení. V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na drobné utilitky jako je správce úloh, kalkulátor, stopky, převodník jednotek a měn a světový čas.



Hlavní výpočetní výkon obstarává procesor TI OMAP1710, který se jeví jako slušný a dostatečný. Při přehrávání MP3 písniček na pozadí sice bylo zařízení o poznání línější, ale stále se dalo používat bez problémů. Pro data a aplikace je v zařízení 128MB FlashROM (uživatel má k dispozici asi 55MB), pro běh aplikací nabízí Samsung 64MB RAM (uživatel má k dispozici asi 45MB). Z tohoto úhlu pohledu je zařízení celkem obyčejné.

Schopnosti integrovaného foťáčku nejsou nijak oslnivé, ale je velmi rychlý a na nouzové zaznamenání nějaké události stačí. Technicky jde o 1,3 megapixel s jednoduchou ovládací aplikací, který je schopný tvořit fotografie až do velikosti 1280 x 960 bodů. Fotoaparát sám o sobě je vážně velmi rychlý, i při nejvyšším rozlišení trvá vytvoření fotografie jen zlomek sekundy. Následně se zobrazí náhled vytvořené fotografie a vy si vyberete, jestli ji uložit do paměti nebo na kartu (což už trvá trochu déle) nebo smazat. I přes nižší kvalitu fotek nabízí foťáček slušné schopnosti při focení ve tmavém prostředí, například ta fotka ve výtahu není s většinou ostatních integrovaných foťáčků možná. Mimo to nabízí ovládací aplikace klasické možnosti jako je vyvážení bílé nebo kvalita komprese. Jen pro představu předkládám k posouzení i originální fotografie (2,78 MB). Na přední straně zařízení je i malá videokamera pro video-telefonování, ale tu jsem netestoval.







O napájení telefonu na cestách se stará vyměnitelná Li-Ion baterie s kapacitou 1100mAh. Vzhledem ke krátké době zápůjčky nebylo možné výdrž testovat jinak než v běžném provozu, ale troufám si tvrdit, že minimálně dva dny plné zátěže vydrží. Jediným rozšiřujícím prvkem je slot pro microSD kartu, kam lze snadno zasunout paměťovou kartu s písničkami nebo videem. Příjemná je možnost přímo na zařízení uvést USB port zařízení do režimu USB Mass Storage a tím zpřístupnit paměťovou kartu i na počítači bez instalovaného ActiveSync.

Dle neoficiálních informací by se toto zařízení na našem trhu mělo objevit během několika týdnů za blíže neurčenou cenu. Soudě podle reakcí několika známých a přátel, kterým jsem zařízení ukázal, ale i podle mých vlastních zkušeností, je zcela určitě na co se těšit. Zařízení Samsung SGH-i600 by se sice daly vytknout některé drobné nedostatky, ale jako celek mě zařízení zaujalo a tak se nezbývá než těšit na velkou recenzi, kde se mu na zoubek podívám mnohem důkladněji.
reklama