Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Pocket KiM - mám PDA, děkuji, mapu nepotřebuji

18.9.2002, K3, recenze
Pokud používáte PDA již delší dobu, určitě mi dáte za pravdu, že drtivá většina kvalitního sofwaru pro kapesní zařízení pochází ze zahraniční produkce. Samozřejmě, existuje i mizivé procento domácích výrobců softwaru a v dnešní recenzi vám podám důkaz, že i u nás jsme schopni vyvinout velmi kvalitní software pro kapesní zařízení.
Aplikace jako TomTom Route Planner, TomTom Navigátor a TomTom City map se staly hitem v této kategorii softwaru. Zná je většina uživatelů a taky jej i používá. Bohužel, pro programy TomTom Navigátor a TomTom City map nejsou k dispozici mapy českých a slovenských měst. U programu TomTom Route Planner je situace pro nás příznivější,protože program obsahuje mapy Evropy vč. České a Slovenské republiky. Pokud by situace pro nás byla příznivější a existovaly by mapy měst do aplikace TomTom City map, stejně bychom museli pro vyhledávaní ulic a měst používat dvě aplikace. Podporu navigace GPS vzpomínat nemusím, protože ta je u nových verzí standardem.



Jak jsem uvedl v úvodu, dnešní recenze bude věnovaná programu domácí produkce, ale nabízejícího možnosti a nástroje výše vzpomínaných aplikací v jednom programu.

Společnost Tranis s.r.o. se zabývá vývojem a prodejem softwaru pro plánování dopravy a logistiky, navigačních systémů, programových systémů využívajících GPS, dispečerských systémů pro sledování a řízení provozu vozidel v reálném čase, vytvářením dopravních a logistických informačních systémů na zakázku a dopravních statistik. Aplikace Pocket Kim je právě z produkce společnosti Tranis a jedná se o program nabízející podrobné mapy České i Slovenské republiky a až 112-ti měst vč. ulic.



Po nainstalování a spuštění programu Vás jako první uvítá registrační formulář, kde jsou potřeba zadat registrační kody, o které na základě výrobního čísla počítače a licenčního čísla softwaru je nutné zažádat telefonem, faxem nebo mailem u výrobce programu. Ale můžu vás ubezpečit, že celá registrační procedura včetně telefonu trvala pouze dvě minuty. Po zadání kódů se pogram rozvine v celé své dokonalosti.



Tak,jak se dá očekávat, celá část displeje je vyhrazená pro zobrazení mapy. Nástrojové lišty tato aplikace nabízí dvě. Horní lišta obsahuje devět ikon zastupující nástroje pro práci s mapou.Verze, kterou jsem měl k dispozici, byla verze PocketKIM CZ PRO t.z. verze kompletní mapy České republiky vč. 112 podrobných plánů měst resp. ulic ve městech. Mapa každého většího města je opravdu velice podrobná. Tak jako konkurenční aplikace, tak i Pocket KIM umí vyhledávat města, ale v tomto programu si můžete přesně vyhledat čtvrť, křižovatku nebo ulici ve městě. Program na váš požadavek reaguje vcelku s presvědčivou rychlostí a tím nedochází ke zpomalování celkového běhu systému. Při zadávání vyhledávaného místa ve městě si uživatel zadá název města a pak hledanou ulici, čtvrť nebo křižovatku. Pro označení vyhledaného místa na mapě si uživatel může do mapy vložit značku. Tento nástroj pro vložení vyznačení se nachází v menu Nástroje - Značka - Vložit značku ( Smazat značku ). Záznamů ( značek ) si uživatel může do mapy vložit libovolné množství. Tento nástroj se mi velice osvědčil při vyhledání ulice a následném použití nástroje pro Zoom, resp. zmenšení celkového náhledu mapy města.



Plánování trasy je řešeno standardním způsobem, zadáním výchozího a cílového místa. Samozřejmě, že když aplikace obsahuje podrobné plány měst, tak i trasa je naplánovaná velmi podrobně. Mimo přesně vypočítané vzdálenosti, seznam obsahuje názvy ulic a křižovatek, přes které je nutné projíždět abychom se dostali do cíloveho místa. V seznamu nechybí ani vyjádření vzdálenosti v kilometrech mezi jednotlivými křižovatkami, resp. ulicemi nebo městy. V této sekci programu si může uživatel vybrat výpočet trasy podle dvou faktorů a to provozně výhodnější nebo nejkratší , aniž by musel zadávat příslušné hodnoty znovu. Pro zobrazení zadané trasy na mapě slouží ikonka s mapou umístěná na druhé nástrojové liště úplně vpravo. Celkové zobrazení trasy v pohledu zobrazení celé republiky má na starosti ikonka hned vedle vlevo. Každou takto vypočítanou trasu si program umožňuje uložit pro pozdější opětovné zobrazení, čímž je uživatel ušetřen opětovného zadávání hodnot výpočtu trasy. Dalším velice zajímavým nástrojem v této sekci je nástroj pro zobrazení zpáteční trasy a při jeho použití se cílové místo prohodí s výchozím a celý výčet ulic a křižovatek je zobrazen v opačném pořadí. Tento nástroj najdete pod čtvrtou ikonkou z prava. Pro posun mapy stačí klepnout na ikonku znázorňující ruku a udělat tah stylusem v požadovaném směru. Pokud jste na mapě našli požadovaný bod vašeho zájmu a chcete tento bod zadat jako výchozí pozici vaší budoucí plánované trasy, můžete tak udělat pomocí ikonky nacházející se v horní řade a je druhá zleva. Pak již stačí zadat jenom cílové místo.



Program podporuje i navigační systém GPS. Pomocí GPS karty zasunuté do CF slotu se vaše PDA stane velice silným navigačním nástrojem. V menu Nástroje - Nastavení si můžete nakonfigurovat svojí GPS kartu, nastavit hodnoty jako port, čtení polohy z GPS, přenosovou rychlost, aktivovat upozornění na blížící se odbočku ( standardně jsou zadány tři hodnoty 400, 150, 30 (m) - tyto hodnoty si uživatel může předefinovat dle vlastních potřeb ), aktivovat kontrolu odchylky od vytyčené trasy ( opět si zde můžete hodnoty nadefinovat podle svého uvážení ). V další záložce v menu nastavení si uživatel může přeprogramovat funkce hardwarového tlačítka, konkrétně u iPaqů pěticestného joysticka. Podpora a spolupráce mapy s GPS kartou nekončí pouze v záložce nastavení, ale pokud si aktivujete funkce jako sledování polohy a panely GPS, máte přehled o vaší geografické poloze, nadmořské výšce, okamžité rychlosti a kursu, zbývající vzdálenosti a celkové vzdálenosti vaší nadefinované trasy. Pokud si aktivujete funkci Sledování polohy a máte aktivní GPS kartu, na mapě je vaší poloha vyznačená symbolem červené šipky, která jde ve směru vaší jízdy a automaticky dochází i posunu mapy. Vhodné jsou tyto typy GPS karet : HAiCOM typ HI-203E, Pretec Compact GPS , Garmin GPS 35.



Co se týká kompatibility, program Pocket Kim běží pouze na operačním systému PocketPC 2002 a tak je logicky jasné, že program je optimalizovám pro architekturu ARM procesorů. Dle mých informací výrobce nepřipravuje verzi tohoto programu pro jiné operační systémy. Samotný program se vyrábí ve čtyřech verzích:
    • Kim CZ (ČR a Praha)
    • Kim CZ M (ČR a 72 měst)
    • Kim CZ Pro (ČR a 112 měst)
    • Kim SK M (SR a 8 měst)
reklama