Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Asus MyPal A600

2.8.2003, Pavel Koza, recenze
Za těch pár měsíců, co byla tato stránka ve stavu blízkém klinické smrti, se vcelku slušně rozrostla množina Pocket PC zařízení dostupných i na našem trhu. Prvním z těchto drobečků je zařízení vyrobené firmou Asus a prodávané pod názvem MyPal A600. Aby se to nepletlo, tak na úplně stejné zařízení můžete narazit i v USA, tam však nese název Zayo. My jsme však v Čechách, a tak si podíváme na zoubek MémuKámoši, což je doslovný překlad slova MyPal.
Od dubna 2000, kdy se zařízení s názvem Pocket PC poprvé oficiálně představilo na veřejnosti, se toho hodně změnilo. Jednou z markantních změn je počet firem, které Pocket PC buď již vyrábí, nebo alespoň jejich výrobu připravují. Za tyto tři roky se jejich počet zvýšil více jak 10x, tedy na více jak 30. Při výběru nové hračky tak strávíte více a více času přemýšlením nad tím, jestli zrovna tenhle model bude pro vás ten NEJ. Jednou z firem, která se rozhodla vám výběr ještě více ztížit, je i společnost Asus. Dnes si budeme povídat o jejím prvním Pocket PC s názvem Asus MyPal A600. Už je na trhu i novější model Asus MyPal A620, ten si ale necháme na příště. Za zapůjčení děkuji firmě Sunnysoft.




Co je v krabici?


Ještě než se dostanu k samotnému obsahu krabice, prohlédneme si ji zvenku. Je totiž univerzální, a tak na vás Asus může promluvit nejen jedním z pěti světových jazyků (anglicky, německy, francouzsky, španělsky nebo italsky), ale navíc může každá krabice obsahovat i jinou výbavu. Já měl zapůjčenu sadu Deluxe, která má proti klasické verzi Standard některé věci navíc. V níže uvedeném seznamu tedy bude příslušenství dostupné pouze ve verzi Deluxe psáno tučně. Nuže, krabice otevři se!



  • Asus MyPal A600
  • Kolébka s USB konektorem
  • Stylus + Stylus
  • Zdroj elektrické energie s třemi koncovkami pro různé zásuvky
  • Synchronizační US kabel
  • Ochranné pouzdro
  • Hadřík pro čištění displeje
  • Microsoft CD-ROM
  • Bonusový CD-ROM plný aplikací
  • Uživatelský manuál
  • Příručka pro rychlý start
  • Záruční karta

Takovému řešení tleskám, kdo chce ušetřit, nebo kolébku a další stylus nepotřebuje, může si koupit verzi Standard. Kdo se bez kolébky neobejde, koupí si verzi Deluxe.

Kolébka je vkusná, a i když je celá plastová, nepůsobí na pracovním stole nijak rušivě. Zajímavý je díl vyrobený z lehce průhledného materiálu, který Asuse v kolébce přidržuje. A pokud by vás ani to nepřesvědčilo, stačí kolébku zapojit do zdroje, Asuse do ní usadit a zapnout - zářivý modrý nápis ASUS snad nadchne úplně každého, možná s výjimkou militantních odpůrců modré barvy:) I když je kolébka relativně lehká, stojí na místě pro ni určeném jak přibitá, její stabilitu na pracovním stole zajišťují velké pruhy gumy na spodní spodní straně. Výhodné je rozdělení kolébky a synchronizačního kabelu do dvou oddělitelných částí, i když k úplné dokonalosti bych si přál aby USB kabel do kolébky a USB kabel přímo pro zařízení byl jeden a ten samý. V tomto případě ale musíte mít dva.



Zdroj elektrické energie je poměrně malý, jednodílný, dodávaný se třemi vyměnitelnými koncovkami pro různé typy zásuvek, takže byste neměli mít problém dobít Asuse i na zahraničních cestách. Kabel je dlouhý necelé 2 metry.



V krabici dále nalezneme jednoduché ochranné pouzdro s vyztuženým dílem chránícím displej, extra stylus a speciální hadřík pro čištění LCD displeje. To považuji za dobrý nápad - od doby, co si můj zrak zkažený neustálým koukáním do monitoru vyžádal brýle nemám o hadříky z mikrovlákna nouzi, ale ti šťastnější bez brýlí určitě dodávaný kousek látky modré barvy uvítají.

K obsahu dodávaných CD-ROMů se dostanu později, kromě nich už stojí za zmínku pouze příručka pro začínajícího uživatele obsahující klasický popis zařízení a základních programů, leták pro rychlý start v používání Asusu a záruční kartička.


Vzhled


Jestli Asus na první pohled něčím zaujme, tak rozhodně svými rozměry, především tloušťkou. Necelých 13mm a méně než 140g vám rozhodně kapsu u košile neutrhnou, a ani moderní kabelčičce moc místa nezabere. V ruce se mi drží příjemně, díky třem ovládacím prvkům na levé straně je určeno především pro držení v levé ruce, i když s trochou cviku bude dobře sloužit i levákům. Tělo Asusu je vyrobeno z hliníku, který nejenže nabízí elegantní vzhled, ale je i lehký a odolný odolnější.



Jak už to tak u podobných zařízení bývá, největší plochu přední strany zabírá displej. V levém horním rohu jsou dvě LED diody, jedna pro připomínání úkolů, schůzek a dalších akcí, druhá indikuje nabíjení. Pod displejem je křížový ovladač a čtveřice programovatelných tlačítek. U křížového ovladače bych se na chvíli zastavil, protože má jednu poměrně nepříjemnou vlastnost - je pouze 4-směrový, potvrzující stisk prostě není. Je to nevýhoda nejen pro hráče, kteří jsou zvyklí používat joystick pro výběr včetně potvrzení výběru. Navíc je v ovladači umístěn reproduktor, takže pokud na joysticku máte prst, zvuk z něj vycházející je značně utlumen. Jinak však hraje obstojně a úměrně své kvalitě a velikosti.



Po levé straně nalezneme tlačítko pro zapnutí / vypnutí přístroje, otočné kolečko pro ovládání jedním prstem, tlačítko pro ovládání mikrofonu a nakonec i malý otvor pro provedení restartu zařízení. Otočné kolečko je praktická věc nejen pro jednoruké milovníky počítačů, ale pokud se jej naučíte používat, ušetří vám spoustu času. Umístění je - alespoň pro moji ruku a můj palec - ideální, na všechny tři ovládací prvky dosáhnu bez sebemenších problémů. Reset je pečlivě chráněn před neúmyslným stiskem, žádná nehoda nehrozí.



Datový konektor pro připojení synchronizačního kabelu naleznema jako obvykle na spodku zařízení pěkně uprostřed, v pravém rohu je konektor pro připojení nabíječky. Já osobně preferuji toto oddělené řešení před kombinovaným a'la iPAQ, ale to jen tak na okraj...
Pravá strana Asusu je zdaleka "nejzajímavější", kromě tří malých šroubků tam není ale vůbec nic:)



Při pohledu zezhora si můžeme všimnout otvoru pro stylus, infračerveného senzoru, slotu pro MMC / SD kartu, mikrofonu a konektoru pro klasický 3.5mm konektor pro sluchátka. Otvor pro MMC / SD kartu je kryt nikoliv záslepkou, nýbrž miniaturními "dvířky" na pružinkách. Opět má Asus bodik k dobru, toto řešení zabraňuje vniku různých nečistot mnohem lépe, než klasická záslepka, nehledě na to, že není nic snažšího než dočasně nepoužívanou záslepku ztratit... Podle všeho lze v Asusu používat pouze paměťové karty, protože nemá podporu pro plné SDIO, nicméně tuto informaci se mi nepodařilo ověřit. Možná je to trochu škoda, slot je výhodně umístěn a i když je dostupných SDIO karet jako šafránu, Bluetooth či Wi-Fi karty už k dostání jsou a funkcionalita zařízení by se tím posunula výrazně výš.


Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A60075 x 125 x 12.8138
Casio Cassiopeia E-20082 x 130 x 17.5190
Compaq iPAQ H387084 x 133 x 15.9190
Compaq iPAQ H397084 x 134 x 15.9184
F-S Pocket LOOX 60082 x 132 x 17175
HP Jornada 56884 x 130 x 18173
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
XDA73 x 147(129) x 18201


Parametry


Letmým pohledem na parametry přístroje zjistíme, že se jedná o naprosto průměrně, v současnosti možná dokonce lehce podprůměrně vybavené zařízení. O výpočetní výkon zařízení se stará klasický procesor Intel PXA250 zvaný XScale taktovaný na 400MHz. Díky obslužnému software je však možné snížit výkon procesoru na polovic (200MHz), nebo dokonce na čtvrtinu (100MHz). Kupodivu i při nejnižší rycholsti se s Asusem dá pracovat, nicméně se systém zdá být torchu nestabilní - benchmarkové testy nedoběhly ani jednou do konce, a jednou dokonce nastala chyba aplikace filesys.exe a zařízení zatuhlo... Vše se samozřejmě dělá kvůli maximální možné výdrži baterií, takže pokud se budete loudat nejpomalejší rychlostí, výrobce slibuje až 16 hodin provozu na jedno nabití! V některých chvílích je však potřeba alespoň dočasně výkon zvětšit, proto je zde další možnost, po jejímž zvolení bude rychlost procesoru upravována podle potřeby. Pro skutečně náročné aplikace typu 3D her máte možnost zapnout "Advanced Performance Enhancement", které díky určitému cachování dat nabízí ještě větší výkon, ovšem za cenu možné nestability programu. Svá data a programy můžete ukládat do 64MB operační paměti, operační systém je uložen ve 32MB přepisovatelné ROM. Bohužel, možnost uložení dat do ROMky, jak to nabízí některá jiná zařízení, zde chybí.



I displej je spíš průměrný, nebo možná trochu nadprůměrný. Technicky se jedná o reflexní TFT displej. Má pro Pocket PC 2002 klasické rozlišení 240 x 320 bodů, 16-bitovou barevnou hloubku, i úhlopříčka nikterak nevybočuje z průměru (92mm, 89mm viditelná plocha). Obraz je jasný ostrý, nechvěje se, ovšem jak vidíte na obrázku, kvalit displeje zařízení iPAQ h1915 nedosahuje. Naopak možnost nastavit jas v rozmezí 0-255 je naprosto jedinečná a já se s tím setkal poprvé. Samozřejmě, že rozdíl mezi podsvícením úrovně 145 a 146 poznáte jen stěží, ale na druhou stranu je to lepší, než mít například jen 4 možnosti. K dokonalosti mu chybí jen dokonalé automatické nastavení podsvícení. (Jak si to představuji? Celkem jednoduše, prostě v nějakém "učícím se" módu nastavím, že za momentálních světelných podmínek chci mít podsvícení takové, o chvíli později, když se kupříkladu schová sluníčko za mraky, nastavím podsvícení jiné, a PDAčko ze získaných hodnot vypočítá ideální podsvícení pro každou příležitost... No ale to jsem se jen tak zasnil:) I přes nalepenou ochrannou fólii je ovládání stylusem přesné a neshledal jsem na něm žádné nedostatky.



Ani zvukově se zařízení nevymyká běžnému standardu, který od zařízení podobné kategorie očekávám. Že je zabudovaným reproduktorem nesmysl pokoušet se ozvučit koncertní sál je snad každému jasné, pro orientační poslech MP3 skladby nebo přehrání zaznamenané poznámky bohatě dostačuje, nešumí ani nechrčí ani při maximální hlasitosti. Výstup na sluchátka je velice kvalitní, šum minimální, a co je potěšitelné (a v oblasti Pocket PC zas ne tak úplná samozřejmost) je dostatečná maximální hlasitost. Poslech za normálních podmínek je možný už na první úroveň hlasitosti, na trojku si vychutnáte vašeho oblíbeného interpreta či skupinu i v metru během jízdy, a pětka udělá radost leteckým technikům, kteří se bez hudby neobejdou ani mezi startujícími letadly... O kvalitách mikrofonu jsem již mluvil, na rozdíl od reproduktoru nabízí zabudovaný software nastavení citlivosti a úrovně hluku.



Komunikaci s okolím zvládá Asus jak přes USB, tak přes infra. O USB toho k povídání moc není, infra je naopak zajímavé svojí rychlostí - klasické infra zvládně maximálně 115.2kbps, Fast Infra (FIR) zvládne až 4Mbps! Samozřejmě tuto rychlost nevyužijete úplně, ale i tak je to velice příjemné... Ale OUHA! Když jsem se to rozhodl vyzkoušet na mém notebooku, tak ten sice zahlásil, že je Pocket PC připojeno rychlostí 4000000b/s, ale přenos 5MB souboru trval úplně stejně dlouho jako přes klasický SIR... Zkusil jsem to tedy na jiném notebooku, ale výsledek byl naprosto stejný. Takže nevím, co si o tom mám myslet... Jiné komunikační možnosti Asus v základní výbavě nenabízí, jediný způsob, jak přidat Bluetooth či Wi-Fi je zakoupení Jacketu a CF karty.

Nesmím zapomenout zmínit ani baterii, když už jsem uvedl onu dlooouhou výdrž až 16 hodin při snížené rychlosti procesoru. Bohužel, informací o baterii je pomálu, navíc jsou občas protichůdné. Kupříkladu typ baterie - na stránkách výrobce není vůbec uveden, systém hlásí Li-Pol, ale při pohledu na zadní stranu zařízení naleznu značku Li-Ion... A teď si můžete vybrat. Stejně tak kapacita baterie zůstává záhadou. Asi jediný způsob, jak to zjistit, by bylo zařízení otevřít a podívat se (baterie není vyměnitelná), jako dočasný majitel zapůjčeného zařízení jsem si to však z pochopitelných důvodů dovolit nemohl. Při plném vytížení vydržel Asus na jedno nabití téměř 4 hodiny, což je skutečně vynikající výsledek, pokud nastavíte rozumnou intenzitu podsvícení a případně uberete trochu výkon, nemusíte mít strach, že večer v práci už se bez nabíječky neobejdete.


Možnosti rozšíření


Tak v této oblasti toho MyPal mnoho nepředvedl. Díky absenci SDIO můžete SD slot použít pouze pro paměťové karty. Určitou alternativou může pro někoho být tzv. "Jacket", který momentálně nabízí možnost připojení CF karty, plánují se však prý i jednoúčelové jackety. Tohle řešení však není ideální a rozhodně ne pro každého.




Software


Asus MyPal nabízí Pocket PC v edici Premium, nechybí žádná z aplikací typu Terminal server client či MSN Messenger a Reader. Množství bonusových aplikací je závislé na tom, jestli si kupujete MyPal ve verzi Standard nebo Deluxe. Nejdříve si však povíme něco o aplikacích, které jsou zabudované přímo v ROMce, ty by měly být identické. Navíc to bude velice stručné, není jich totiž mnoho.

První takovou bonusovou aplikací je ASUS Backup. Přítomnost zálohovací utilitky na Pocket PC rozhodně není pravidlem, a i když vás rozhodně neoslní množstvím dostupných funkcí, zazálohovat všechna data (volitelně jen data PIM) a následně je obnovit zvládne.



Druhá aplikace vlastně ani není aplikace, je to jen applet v Nastavení. S jeho pomocí si můžete zobrazit inforamce o ROMce, nastavit výkon procesoru, intenzitu podsvícení, citlivost mikrofonu, nastavit tlačítka, jejichž stisknutím bude vypnutý Asus opět přiveden k životu, a nakonec i zapnout či vypnout autorun z SD či CF karty. O většině vlastností jsem vám již pověděl, zastavím se u té předposlední. Pro většinu uživatelů totiž samovolné zapnutí PDA představuje celkem závažný problém. Uvedené řešení považuji za velice elegantní a hlavně praktické.



Tím je výčet aplikací v ROMce konečný, přejděme k CDčkům. Na prvním jsou běžné aplikace dodávané přímo Microsoftem jako je Outlook pro stolní počítač, na druhém plno zajímavých her a programů. Protože by rozšířený popis každé z nich zabral spoustu místa, uvedu jen jeden screenshot a odkaz na stránku, kde o aplikaci naleznete více informací.

O výbavu aplikacemi se postarala především firma IA Style. Správa všech obrázků na vašem Pocket PC bude jednodušší s aplikací IA Album. Pokud používáte ke své práci PowerPoint prezentace, určitě vás potěší IA Presenter. Správu vašeho mobilního telefonu zvládnete pomocí aplikace IA Phone Manager. Práci se ZIP archivy vám výrazně usnadní IA Zip. Méně už asi využijete aplikaci pro dělání screenshotů nesoucí název IA ScreenShot. Mnohoúčelový slovník Maction PocketGenie by mohl být zajímavý, dostupné databáze jsou však pro našince poněkud nepraktické. Zato poslední aplikace je přeci jen praktičtější, Engineering Calculator.



Pro pobavení jsou připraveny i 4 hry. Interstellar Flames vám dokáže, že i pro Pocket PC může vzniktout zajímavá 3D akce. Pro klidnější povahy je připravena strategie s názvem Strategic Assault. PocketPop Professional potěší příznivce logických her a Dung Cleaner zase milovníky plošinovek. Na CD je i několik demoverzí programů a témátek pro Today screen.

Další odkazy
reklama