Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení HP iPAQ h1940

4.8.2003, Pavel Koza, recenze
Zdá se, že doby, kdy nejlevnější Pocket PC stálo téměř dvojnásobek průměrného platu, jsou již naštěstí za námi. Tento trend si uvědomili i v HP, a tak obohatili svou nabídku o zařízení, které sice neoslní svými technickými schopnostmi, ale přesto se za příznivou cenu nebudete muset v ničem uskromnit.
Abych byl přesný, model h1940 je již třetí v této řadě. Zařízení h1910 bylo první, s uvedením nové verze Windows Mobile 2003 byly představeny dva nové modely h1930 a h1940. Liší se od sebe výkonem procesoru (206 ku 266 MHz) a zabudovaným Modrozubem (má jej h1940). A právě o tom výkonnějším modelu si dnes budeme povídat. Za zapůjčení děkuji přímo firmě HP, protože se toto zařízení v naší republice ještě neprodává.




Copak to máme v krabici?


V obyčejné krabici s barevným potiskem nalezneme všechny předměty, které potřebujete pro používání tohoto zařízení:
  • Zařízení HP iPAQ h1940
  • Li-Ion baterie 900mAh
  • Zdroj el. energie s redukcí pro přímé nabíjení zařízení
  • Synchronizační USB kabel
  • Redukce pro klasický 3.5mm audio stereo konektor
  • CD-ROM s Outlookem 2002 a bonusovými aplikacemi
  • Poukázka na 5 bodů pro iPAQ Choice Software
  • Příručka pro rychlý start
  • Záruční karta
  • Další písemnosti, které stejně nikdo nečte



O zařízení si toho povíme mnohem víc později, teď jej přeskočíme. Baterie by se mohla zdát slabá, vezmeme-li však v úvahu celkovou velikost zařízení, je to asi maximum, co do tak malého zařízení nacpat. Zdroj el. energie bohužel nemá vyměnitelné koncovky pro různé typy zásuvek, pokud tedy cestujete do vzdálených končin, musíte si redukci zakoupit. Především z důvodu ceny není součástí dodávky USB kolébka, musíte si vystačit s obyčejným USB synchronizačním kabelem. Samozřejmě si kolébku můžete koupit extra, ale je otázka, jestli to za těch přibližně $50 má nějaký smysl. Sériový port nečekejte, v tomto zařízení není podporován.

Jako majitel h1910 jsem očekával, že vcelku kvalitní sluchátka s 2.5mm konektorem budou i zde. Bohužel tomu tak není, místo sluchátek v krabici naleznete jen redukci, která vám umožní použít sluchátka s klasickým konektorem 3.5mm. No nevím, jestli se těch pár ušetřených dolarů vyplatí... O aplikacích na CD si opět povíme později, zajímavostí je návrat k systému bodů, za které si můžete sami vybrat aplikace dle svého gusta. Příručka pro rychlý start je skutečně velice stručná, o dalších papírech se ani nemá cenu zmiňovat.

Pro někoho, kdo byl zvyklý na celkem bohatou výbavu u starších modelů iPAQů, může být obsah krabice trochu zklamáním (není kolébka, ochranné pouzdro, dokonce ani náhradní stylus), ale nezapomínejte na to, že u tohoto zařízení je rozhodující především cena. Pokud bez nějaké věci nemůžete být, můžete si ji koupit extra. Výběr originálního či neoriginálního příslušenství je široký.


Vzhled


HP iPAQ h1940 je skvělý důkaz toho, že i výkonné Pocket PC může být malých rozměrů. Pro znalce stačí jedna věta - h1940 JE MENŠÍ než klasický Palm Vx. Pro neznalé to trochu rozvedu. Oficálně uváděné rozměry jsou 113.3mm (V) x 69.8mm (Š) x 12.8mm (H), hmotnost 124g (včetně baterie). Už to značí, že se jedná o něco skutečně malého. Na první pohled působí nesmírně křehce, pokud jej poprvé uchopíte do ruky, máte trochu podvědomý strach, že jakýkoliv silnější stisk z něj udělá hromádku šrotu. Díky jeho hmotnosti není v ruce téměř cítit, přesto se drží velice příjemně. Ovládacích tlačítek po straně moc není, palec využijete pouze při aktivaci mikrofonu.



Porovnáním se starším modelem zjistíme, že se nový iPAQ liší jen skutečně v detailech. iPAQ h1940 má po obvodu černý kovový proužek, který v horní části zařízení přechází v silnější pruh ohraničující otvor pro SD kartu. Druhý rozdíl není viditelný na první pohled, zjistíte jej po zapnutí Bluetooth - jediná LEDka umí kromě klasické oranžové a zelené blikat i modře.



Začneme-li popisovat zařízení víc detailně, jako první je samozřejmě nutné zmínit displej. A nutno říct, že k dokonalosti displeje h1910 má trochu daleko. Nad displejem je trojbarevně blikající LEDka signalizující nabíjení, upozornění na nějakou akci či aktivní Bluetooth. Pod displejem se nachází kruhový joypad s extra tlačítkem uprostřed. Po stranách jsou dvě dvojice konfigurovatelných tlačítek pro spuštění aplikací, standardně nastavené pro Kalendář, Kontakty, Inbox a návrat na Today obrazovku.



Zadní straně dominují dvířka, za kterými je schována vyměnitelná baterie, a otevírací mechanismus, který nás k baterii pustí. A to je vše.



Na levé straně je infraport, tlačítko pro aktivaci mikrofonu (též konfigurovatelné), malý otvor pro resetování zařízení, a nakonec i takový malý otvor s kovovou tyčkou uprostřed. Co to přesně je nevím, ale v manuálu o tom není ani zmínka. Podle mého názoru se jedná o věc známou spíš ze světa mobilních telefonů. Když tímto otvorem prostrčíte tenkou šňůrku, můžete si pak své zařízení můžete pověsit třeba na krk, a ohromovat jím své kamarády a blízké. No, já této módě moc nepropadl, ale budu se koukat kolem sebe, a až uvidím prvního člověka, jak se mu kolek krku houpá iPAQ, podám o tom hlášení:)

Spodní a pravá část zařízení obsahují shodně po jednom zajímavém místě - dole je konektor pro připojení kabelu či příslušenství, vpravo je posuvník pro odblokování krytu baterie.

Horní část je přeci jen zajímavější, kromě otvoru pro vložení stylusu je zde i miniaturní stereo konektor pro připojení sluchátek a slot pro SD kartu, standardně vyplněný záslepkou. Slot podporuje SDIO, což výrazně rozšiřuje možnosti rozšíření schopností iPAQu. Nakonec zde naleznete i tři malé otvůrky mikrofonu.



Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A60075 x 125 x 12.8138
Compaq iPAQ H397084 x 134 x 15.9184
F-S Pocket LOOX 60082 x 132 x 17175
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
XDA73 x 147(129) x 18201

Parametry


Vzhledem k ceně nelze očekávat zázraky, ale i tak vás iPAQ může některými vlastnostmi mile překvapit. První překvapení čeká hned u procesoru. Již delší čas jsme byli zvyklí na to, že procesor byl doménou společnosti Intel. Jediné, mezi čím se dalo vybírat, byl typ procesoru - starší Intel StrongARM nebo novější Intel PXA250/5 zvaný zkráceně XScale. To už neplatí, na scénu se dere Samsung. Zatím je jeho procesor pouze v nových modelech iPAQů řady, ale jelikož Samsung nedávno ohlásil procesor S3C2440 schopný běžet až na 533MHz, máme se zaručeně na co těšit. Ale zpět k našemu zařízení, pohání je procesor Samsung S3C2410 taktovaný na 266 MHz, což považuji za přijatelný kompromis mezi výkonem a spotřebou. Výkon procesoru není možné softwarově měnit, tedy alespoň ne pomocí utility přímo od HP. Co se paměti týká, jsou zde proti h1910 celkem významné změny - RAMka sice zůstala stejná (použitelných je pouze 56.7 MB), ale ROMky je dvakrát víc. Stejně jako u předchozího zařízení je ROMka přepisovatelná, zde to však má viditelný efekt v existenci bezpečného úložného prostoru o kapacitě 13.24 MB, který je odolný proti smazání v případě totálního vybití baterie.



Displej je opět velmi kvalitní, i když zapůjčený model vykazoval značnou oblibu žluté barvy. Z počátku jsem doufal, že se jedná jen o kusovou vadu, ale posléze se ukázalo, že to asi bude nepříjemná vlastnost. Na Brighthandu o tom vyšel celý článek, který potvrdil mé obavy. Zdá se totiž, že displej h1915 a h1940 NENÍ identický. Kromě oné nažloutlé barvy je navíc viditelná plocha displeje u h1940 přibližně o 1mm na každé straně menší, což opět přispívá k dohadům o jiném displeji. O důvodu pravděpodobné změny lze jen spekulovat, s největší pravděpodobností rozhodla cena (displej u h2215 je perfektní). To samozřejmě neznamená, že se na displej nedá koukat, jas i ostrost jsou vynikající, a pokud je h1940 vaše první Pocket PC, ani vám to tak nepřijde, jen je to v porovnání s h1910 krok zpět. Pokusil jsem se to vyfotit, ale na fotografii to není tak průkazné. Jinak jde o transflexní TFT displej s LED podsvícením o úhlopříčce 96mm s velice výrazným jasem i kontrastem. (rozlišení 240x320 bodů i počet barev 65k snad ani nemusím zmiňovat). Intenzitu podsvícení je možné nastavit v pěti úrovních, automatické nastavování u tohoto modelu chybí. Potěší možnost zapnout systémovou podporu ClearType přímo v apletu Screen, odpadá tak nutnost přímé editace registru. Dotyková vrstva je bez problémů, ovládání je přesné a citlivé. Z praktické zkušenosti musím říct, že s čitelností displeje nebudete mít problém za žádných světelných podmínek.



Zvukové schopnosti iPAQa vás určitě potěší. Samotné přehrávání MP3 souborů na vysoké úrovni už umí více méně všechna Pocket PC, díky velice kvalitní softwarové úpravě zvuku, kdy můžete nastavit 4 ŕovně výšk a 4 úrovně basů plus funkce super bass, je poslech hudby na kvalitnějších sluchátkách opravdu zážitek. Připočtěte k tomu možnost nastavení hlasitosti výstupu na sluchátka oddělené od úrovně hlasitosti reproduktoru a tři úrovně nastavení mikrofonu plus funkce automatické nastavení úrovně hladiny zvuku, a máte v kapse ideální audio zařízení.



Komunikace s iPAQem je standardně možná přes USB, infračervený port a Bluetooth. Zatímco USB a IrDA má každé Pocket PC zařízení, Bluetooth je obzvláště u takto malého PDA velice příjemným překvapením. Jak je to s rychlostí si můžete prohlédnout v následující tabulce. O Modrozubu připravuji samostatný článek (ne-li přímo seriál), takže jen stručně - podporu pro Bluetooth má na svědomí společnost WidComm. Pomocí BT můžete bezdrátově komunikovat s jiným PDA, notebookem, desktopem, mobilním telefonem, tiskárnou, prostě s čímkoliv, co BT má taky. Je možné tak přenášet soubory, digitální vizitky, přistupovat do firemní sítě či na Internet, tisknout, upravovat telefonní seznam, posílat SMSky... Je toho skutečně dost, a to všechno bez nutnosti používat kabely. Konfigurace sice nebyla úplně snadná, ale nakonec se mi ale podařilo rozchodit vše, co jsem potřeboval.



Celý tento malý zázrak napájí vyměnitelná, dobíjecí Lithium-Ionová baterie o kapacitě 900mAh. Že si můžete koupit náhradní baterii, považuji vzhledem k relativně malé kapacitě za velkou výhodu. Během výměny hlavní baterie, případně při jejím úplném vybití, se o data v RAMce postará integrovaná záložní NiMH baterie. Test na výdrž jsem prováděl s maximálním podsvícením a zapnutým Bluetooth, jinak bylo zařízení v klidu. Na grafu vidíte, že křivka úbytku napětí není rovnoměrná. Celkem ale iPAQ vydržel 3 hodiny a 49 minut, což je vcelku obstojný výsledek. Protože šlo o zcela nové zařízení, je možné, že po několika nabíjecích cyklech by výdrž byla ještě vyšší.




Možnosti rozšíření


Stávající uživatele iPAQů asi nejvíce zajímá, jestli je i tento iPAQ kompatibilní s klasickým násuvným modulem - jacketem. Odpověď je negativní. Je to celkem logické, taková h3970ka je proti h1940 učiněný obr. Ani s dalším příslušenstvím jako je skládací klávesnice to není moc růžové - datový konektor je sice stejný jako u ostatních iPAQů, ale protože nemá podporu pro sériový port, je o 180° otočený. Pokud si koupíte nové příslušenství, tento problém se vás samozřejmě netýká, pokud ale máte nějaké starší příslušenství, není jeho použití možné (maximpálně pomocí nejaké redukce...). Další rozšíření nabízí SDIO slot, kterému by velice slušela například takové Wi-Fi karta, o půlgigové paměťové kartě ani nemluvě. Ale ani to není všechno, poslední dobou se začínají objevovat příslušenství komunikující se zařízením přes Bluetooth (například externí GPS).


Software


Jako obyčejně si dodávané aplikace rozdělíme do několika skupin. Najdříve si představíme aplikace nahrané přímo na zařízení v jeho ROMce. Základem je Pocket PC 2003 Professional edition, což znamená, že sada základních aplikací není kompletní. Pokud se chcete dozvědět více o novinkách v poslední verzi systému, přečtěte si článek Co je nového v Pocket PC 2003?. Každopádně jaké aplikace tedy v zařízení nalezneme? Kalendář, Kontakty, Pošta, Internet Explorer, Poznámky, Úkoly, Windows Media Player, Kalkulačka, Průzkumník, MSN Messenger, Excel, Word a Pocket MSN. Extra aplikace jsou v ROMce dvě, iPAQ Backup a iPAQ Image Viewer. První aplikace je velice sofistikované řešení pro zálohování dat a programů. Můžete si vybrat co vlastně chcete zálohovat, jaké databáze, soubory či registr. V možnostech si navíc můžete zvolit jestli data komprimovat a šifrovat, stejně jako soubory kterých typů ze zálohy vynechat. Takovou třešničnou na dortu je zálohování v předem určený čas, případně ve chvíli, když kapacita baterie klesne pod určitou úroveň.



Druhou extra aplikací je utilitka pro prohlížení obrázků. Není nijak zvlášť výjimečná, prostě zobrazí všechny obrázky v jednom adresáři, a vy si je pak můžete prohlédnout ve skutečné velikosti, případně vytvořit ze zvolených obrázků přehlídku, kdy se jeden obrázek může pomocí několika efektů přeměnit v druhý.



Kromě těchto aplikací je v systému i několik nových apletů v ovládacích panelech. Prvním z nich je aplet pro zamknutí kláves, takže jejich náhodným stiskem se již zařízení ze stand-by módu neprobere. Pokud stále zapomínáte heslo, můžete si nastavit nápovědu ve formě textu. Speciální applety pro nastavení audia, podsvícení a napájení jsme si již ukázali, zbývá poslední aplet pro testování zařízení. Tato funkce je užitečná především ve chvíli, kdy kupujete zařízení z druhé ruky, ale hodí se i ve chvíli, kdy zařízení začne zlobit a vy netušíte, co se s ním děje.



Druhou kategorií jsou aplikace, jejiž plné verze naleznete na přibaleném CD (demoverze vynechávám). Pro váš desktop jsou určené aplikace MS Outlook 2002 a MS ActiveSync 3.7. Jinak je to ale s plnými verzemi aplikací dost slabé, vlastně jedinou plnou aplikací je kolekce Westek ClearVue Office Suite, která umožní přímo na Pocket PC otevírat dokumenty MS Office (Word, Excel a PowerPoint). Ostatní aplikace jsou buď k dispozici zdarma přímo od výrobce, nebo se jedná pouze o demoverze produktů. To by samo o sobě bylo dost smutné, naštěstí zde máme kouzelnou kartičku s kódem, který nám zajistí 5 bodů na stránce iPAQ Choice Software. Jedná se o velice sympatickou metodu, jak každému uživateli dát v ceně zařízení přesně ty aplikace, o které má zájem. Po registraci dostanete určitý počet bodů (v tomto případě 5), za které si "nakoupíte" z několika desítek populárních aplikací ty, které vás zajímají. Za jednu aplikaci "zaplatíte" 1-3 body podle toho, jak dobrá ta aplikace je. Pohledem na na seznam programů lze říct, že jeden bod odpovídá přibližně 10 USD, takže můžete získat plné verze aplikací v ceně asi 50 USD. A s tím už se dá něco vymyslet:)


Cena


Oficiální cena za iPAQ H1940 Pocket PC 11945,- bez DPH. Řekl bych, že za zařízení podobných kvalit je to cena více než příznivá.


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Nemá smysl tady vypisovat všechny hodnoty, které jsem v testu naměřil, a publikovat desítky grafů, které stejně většině z vás nic neřeknou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: Benchmark pro HP iPAQ h1940 (2003, 266MHz) (1,51 KB). Pokud obsah souboru zkopírujete do formláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními. Osobně jsem celkem šokován tím, že v celkovém výkonu předčil h1940 dokonce i výkonnějšího bratříčka h2215! Ten je sice výrazně lepší v oblasti výkonu procesoru a ActiveSync, ale v oblasti grafiky poráží h1940 výkonnější model rozdílem třídy! Ještě se poptám u tvůrců aplikace, jestli tam nemají chybu... Z praktické zkušenosti však musím říci, že jsem absenci 400MHz XScale procesoru niktrerak nepociťoval.



Další odkazy
reklama