Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Známé problémy s Windows Mobile 2003

7.9.2003, Pavel Koza, článek
Aktualizováno: Člověk je tvor omylný, a tak občas vytvoří něco, co není úplně dokonalé. Výjimkou není ani poslední verze operačního systému od Microsoftu. Pravda, některé chyby jsou ve skutečnosti "nové vlastnosti", ale stejně v tomto přehledu budou uvedeny, aby vás jejich případný výskyt nepřekvapil.
Níže naleznete problémy, se kterými jsem se já, případně další uživatelé nejnovějšího systému setkali.


7.9.2003: Problémy s Bluetooth: HP iPAQ h5450 s upgradem

14 dní byl klid, ale mám zde další problém, nejdříve reportovaný v diskuzních fórech. Upgradovaný iPAQ h5450 má závažné problémy s BT transieverem. Projevuje se to tak, že se spojení například s mobilním telefonem po několika vteřinách až minutách samovolně rozpadne, případně bez nějaké viditelné akce přestane fungovat. Nyní jsem byl schopen reportované problémy sám ověřit. Komunikace s telefonem Nokia 7650 nebo s notebookem přes MSI BT USB modul skutečně vydržela maximálně 90 vteřin. Dle mého názoru se jedná o chybu konkrétně tohoto iPAQu, protože uvedené BT předměty bez problémů již více jak měsíc používám se svým novým iPAQem h2210. Diskuze konkrétně na toto téma je tady.


19.8.2003: Problém s CF GPS kartou, která na PPC2002 fungovala normálně: Všechna zařízení

Bohužel jsem narazil na další problém, který se mě osobně dotýká. Dříve bezproblémový a bezovladačový provoz mé GPS karty značky Transplant je již bohužel minulostí - karta prostě nejede. Není to vina aplikace, zkoušel jsem jich několik, ale podle všeho vina systému. Pátráním na webu jsem zjistil, že podobný problém (nefunkčnost bez nových ovladačů) se týká asi 1/5 všech GPS karet... Ach jo, musím prudit výrobce, aby dodělal drivery...


10.8.2003: Problémy se zvukem u některých her: Všechna zařízení

Některé hry (například Ultima Underworld, Gangsta Race, Metal Strike a další) mají problém s přehráváním hudby a zvuků. Přehrávání není plynulé, trhá se, jako kdyby nestíhal hardware. Většina her je však v pořádku.


10.8.2003: Není možné uložit přílohy emailů na paměťovou kartu: Všechna zařízení

Nejsem si jistý, jestli je to bug, nebo jsem jen hloupej, ale nedaří se mi nastavit Inbox tak, aby se přílohy ukládaly na paměťovou kartu. Zkoušel jsem to na zařízeních iPAQ h2210 a Axim X5, obě zařízení mají permanentní úložné místo ve FlashROMce, a ta je taky implicitně v nastavení nastavena. Je to dost něpříjemné, emailů mám relativně dost, a tak mi přílohy zabírají příliš mnoho místa. Neumí někdo poradit?


8.6.2003: Výkonnostní problém po upgradu zařízení Dell Axim X5: Pouze Dell Axim

Jak praví klasik, za každý dobrý skutek budeš po zásluze potrestán. Společnost Dell chtěla co nejrychleji umožnit uživatelům Aximů potěšit se novým systémem i na dříve vyrobených kusech, a tak záhy po oficiálním uvedení Windows Mobile 2003 na trh přišla s upgradem na nový systém. Bohužel, z výkonného zařízení se během okamžiku stal pomalý mrzáček, a tak byl upgrade stažen z prodeje a začala se hledat příčina chyby. Ta byla záhy nalezena, opravena ve formě ROM update a publikována. Bohužel, někteří uživatelé zjistili, jak pomocí této utility zdarma upgradovat starý systém na nový, a tak byla oprava opět stažena. Momentálně je stav neznámý, protože se na stránky Dellu jaksi nemůžu dostat.


8.6.2003: Nemůžu spustit aplikaci kompilovanou v eMbedded Visual Basic: Všechna zařízení

Tak to je jedna z nových "vlastností", VB runtime knihovny totiž nejsou součástí ROM image, musíte je tedy do zařízení nahrát ručně. Stačí navštívit web Microsoftu, stáhnout si instalační soubor určený pro instalaci přímo ze zařízení, pomocí ActiveSync jej zkopírovat na zařízení, a nakonec na něj na zařízení tapnout dotykovým perem.


8.6.2003: Nekorektní fukce "Tools - Revert to Saved" v aplikaci Pictures: Všechna zařízení

Pokud v nové aplikaci Pictures upravíte u nějakého obrázku jas či kontrast, a poté chcete změnu zrušit pomocí výše uvedeného příkazu, nestane se tak. Lze to obejít tím, že místo "Revert to Saved" tapnete na tlačítko "Cancel".


8.6.2003: Aplikace fungující na Pocket PC 2002 na nové verzi nefunguje: Všechna zařízení

Aplikace dalších výrobců nemohou přistupovat k systémovým databázím jako jsou úkoly, kalendář či kontakty, po spuštění se vůbec nerozběhnou. Problém je způsoben tím, že Microsoft v nové verzi systému změnil strukturu těchto systémových databází. Řešení je možné pomocí nástroje Database Conversion Wizard Power Toy, který databáze zkonvertuje na původní formát. Funguje pouze na Windows 2000 Service Pack 3 nebo Windows XP a ActiveSync 3.7.
reklama