Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Velká recenze zařízení Asus MyPal A716

6.4.2004, Pavel Koza, recenze
Po poněkud nesmělých začátcích nabírá Asus druhý dech a počet jeho produktů utěšeně roste. Zatím posledním Pocket PC z jeho dílny je Asus MyPal A716, který se může směle řadit mezi nejvýkonnější a vlastnostmi nejnabitější zařízení dneška. Dvojice rozšiřujících slotů, dvojkombinace Bluetooth a WiFi, extrémní výdrž na baterie, to je jen část vlastností nového modelu. Pokud k tomu přičteme i tradičně příznivou cenu, může být toto zařízení favoritem mnoha náročných uživatelů.
Po recenzích Asus MyPal A600 a Asus MyPal A620BT přichází v rychlém sledu další recenze Pocket PC zařízení, které má na těle stříbrný nápis ASUS. Zatím nejvýkonnější a vlastnostmi nejnabitější model této značky nese označení Asus MyPal A716 a za jeho zapůjčení děkuji firmě Sunnysoft.



Pokud se při pohledu na výše uvedený obrázek zarazíte s nejasným pocitem déjà vu, můžete se směle považovat za znalce PDA zařízení. Až na určité částečné odlišnosti se de facto jedná o zařízení shodné s Fujitsu Siemens Pocket LOOX 610 BT/WLAN, takže váš pocit je rozhodně na místě. Jenom pro zajímavost - podle mých informací je výrobcem ASUS:) Vzhledem k této skutečnosti jsem se dlouho rozhodoval, jestli psát kompletní recenzi, nebo vypsat pouze to, čím se od sebe tato zařízení liší. Při podrobnějším zkoumání však počet odlišností utěšeně narůstal, takže jsem se nakonec rozhodl pro samostatnou recenzi s tím, že některé odstavce jen jednoduše zkopíruji z recenze LOOXe.




Co je v krabici?


V krabici z pevného, lesklého papíru s vyobrazeným Asusem v nadživotní velikosti najdeme jak samotné zařízení, tak i přiměřeně bohaté příslušenství.



  • Zařízení Asus MyPal A716
  • Baterie
  • Kolébka
  • Synchronizační USB kabel
  • Zdroj a napájecí kabel
  • Ochranné pouzdro s klipsem na opasek
  • Dvojice CD ROMů
  • Dvě příručky a záruční karta

Kolébka je až na odlišné logo identická s kolébkou pro LOOXe. Je jednodílná, plastová, a i když nijak extrémně pohledná, je velmi praktická. Díky dvěma gumovým proužkům a relativně vyšší hmotnosti i vysoce stabilní. Je navržena i pro ASUSe s větší baterií, stačí jen zacvaknout posuvný dílek. Velice příjemné a maximálně praktické je řešení datového kabelu, který můžete kromě připojení kolébky použít i samostatně (délka kabelu je přibližně 130 centimetrů).



Zdroj elektrické energie je rozdělen na dvě části, samotný zdroj a standardní "magnetofonový" kabel do zásuvky. ASUSe můžete samozřejmě nabíjet jak přes kolébku, tak i přímo. Na rozdíl od některých jiných zařízení nepotřebuje ASUS pro přímé nabíjení redukci, na boku přístroje je otvor přímo pro kulatý napájecí konektor.

První výrazná odlišnost od LOOXe se jmenuje pouzdro a osobně se domnívám, že ASUS v minisouboji ASUS vs LOOX vede 1:0. Je vyrobeno z pevné látky, pouze na dvou místech je část z koženky, zajímavě a elegantně vypadá obšití bílou nití. Proti vypadnutí chrání zařízení překlopná část (jakýsi miniflip) s dvojicí všitých magnetků (druhá dvojice je všita do přední části těla pouzdra). Zepředu je na miniflipu i miniaturní kapsička chráněná suchým zipem, věc rozměrnější než CF karta se do ní vejde jen stěží. Vzhledem k velikosti zařízení není označení "kompaktní" úplně nejvhodnější, ale na rozdíl od pouzdra pro LOOXe jsou jeho stěny velice tenké, takže se rozměry ne zrovna malého zařízení v pouzdře nikterak drasticky nezvýší. Pro případ extrémního násilí se asi pouzdro LOOXe hodí víc, ale vyznavači extrémních sportů stejně spíš sáhnou po nějakém specializovaném příslušenství. Přeska na opasek je napevno přidělaná, a co je příjemné - zařízení se u pasu nosí naležato. Celkově si troufám tvrdit, že pokud na ochranné pouzdro nemáte nějaké speciální požadavky, s tímto si bohatě vystačíte.



Stylus je tenký, vytvořený z kombinace lehkého kovu a pevné umělé hmoty. Daní za velice příjemnou cenu je absence stylusu náhradního. Co naopak v krabici najdeme je skutečně jednoduchý leták Pro rychlý začátek (v angličtině), výrazně obsažnější, 80ti stránkový Uživatelský manuál (též v angličtině) a jednostránkovou Záruční kartu.



Na úplný závěr zbývá zmínit i dvojici originálních CD ROMů, na prvním je Microsoft Outlook 2002, Microsoft ActiveSync 3.7 a další klasické aplikace z dílny Microsoftu, na druhém pak celkem bohatá nabídka aplikací bonusových. Uživatelé v České republice navíc získají CD ROM s lokalizací firmy Sunnysoft. Pokud vám něco chybí, můžete si to zakoupit z široké nabídky příslušenství.


Vzhled


Vzhledem jsou si zařízení ASUS i LOOX obecně podobná, v detailech se samozřejmě liší. Celé tělo zařízení je vyrobeno z plastu, pro zvýšení efektu je natřeno světlým odstínem stříbrné barvy. Svými rozměry se Asus A716 řadí k těm objemnějším Pocket PC na trhu, přesná čísla jsou 78 x 135 x 17,6 milimetrů a přibližně 197 gramů.



Na přední straně zařízení nenarazíme na žádné výrazné překvapení. Displej je sice možná trochu menší, než by se vzhledem k celkovým rozměrům dalo předpokládat, nicméně úhlopříčku 88,9mm najdeme v naprosté většině Pocket PC. Nad displejem je kromě tlačítka pro zapnutí / vypnutí přístroje i celkem zajímavý pruh s dvojicí LED diod, který světlo z malé diody rozvádí po celé šířce zařízení. LED dioda nalevo je modrá a slouží pro signalizaci aktivního bezdrátového spojení (je společná pro Bluetooth i WiFi), ta napravo je zelená a slouží k indikaci různých zvláštních událostí. Pod displejem najdeme klasickou sadu 4 programovatelných tlačítek a křížového ovladače, jedna věc se však vymyká průměru. Na rozdíl od většiny ostatních zařízení totiž můžete jednomu tlačítku přiřadit dvě akce (zvlášť pro dlouhé a krátké stisknutí). Pokud nosíte PDA v kapse a často se vám jej povede stiskem některého tlačítka nechtěně zapnout, můžete aplikační tlačítka během suspend módu deaktivovat. Křížový ovladač mi skutečně sedl, je snad dokonce ještě lepší, než v LOOXu, ovládání je maximálně příjemné a citlivé. Posledním zajímavým místem je otvor reproduktoru ve tvaru šesticípé hvězdy umístěný na levé straně v úrovni křížového ovladače.



Na zadní straně toho moc zajímavého k vidění není, kromě vyměnitelné hlavní baterie zajištěné malou pojistkou je tam už jen přepínač, s jehož pomocí snadno provedeme úplné vymazání paměti zařízení. Normálně však není vidět, v případě potřeby ho najdete právě pod tou vyměnitelnou baterií.



Z hlediska počtu ovládacích prvků je velice zajímavá levá strana zařízení, kde kromě tlačítka pro softwarový reset najdeme i senzor infračerveného portu a trojici ovládacích tlačítek. Na rozdíl od LOOXe, kde slouží pro vyvolání speciální aplikace, je to úplně horní tlačítko určeno v základu jen jako potvrzovací (Enter), speciální akci můžete přiřadit akorát pro dlouhé stisknutí. Stlačením dvou dalších tlačítek pak v listujete například Nabídkou start. Tento systém dvou oddělených tlačítek pro posun nahoru a dolů mi vyhovoval trochu méně než systém s otočným kolečkem, ale to je pouze subjektivní pocit nepodložený nějakými reálnými důvody, ostatní uživatelé mohou mít názor zcela opačný. Nakonec zbývá upozornit na zámek baterie, a tím je prohlídka levé strany kompletní.



Stejně tak zajímavá je i horní strana, kde kromě klasického 3.5mm stereo audio konektoru najdeme i oba rozšiřující sloty, a to jak SD/MMC, tak i Compact Flash typu I / II. Zatímco SD kartu vyndáte standardním jemným zatlačením, pro vyjmutí CF karty je nutné použít vysouvací tlačítko. Úplně napravo je pak i malá Wi-Fi anténa a otvor pro stylus.



Pravá strana zařízení je naopak velice chudá, najdeme tam pouze otvor pro konektor pro nabíjení. Jen nepatrně víc je toho na spodku zařízení, kde kromě datového konektoru najdeme už jen otvůrek mikrofonu.




Pocket PC
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Asus MyPal A620BT76.8 x 125 x 13.3141
Asus MyPal A61778 x 135 x 17.6197
Dell Axim X3i77.2 x 117 x 14.9142
F-S Pocket LOOX 610BT78 x 147.5 x 18.2197
HP iPAQ h194069.8 x 113.3 x 12.8124
HP iPAQ h221076.4 x 115.4 x 15.4144
HP iPAQ h415070.6 x 113.6 x 13.5132
HP iPAQ h555084 x 138 x 15.9206.8
MiTAC Mio33973 x 122 x 13.8120
MiTAC Mio55872 x 124 x 15.3170
Toshiba e31080 x 125 x 12.4140
Toshiba e74080 x 125 x 15.2179
T-Mobile MDA II70 x 130 x 19185


Parametry


Pokud se budeme bavit o technických parametrech zařízení, čeká nás až na výjimky velice příjemné povídání. Jako hlavní procesor je v ASUSu použit výrobek společnosti Intel, konkrétně Intel PXA255 zvaný XScale. Představovat vám ho podrobněji snad nemusím, už se v Pocket PC zařízeních nějaký ten pátek používá. Pokud smutně pokukujete po konkurenci nabízející procesor číselně vyšší, můžu vás uklidnit - Intel PXA263 nepřináší žádné výkonnostní vylepšení, jeho rychlost je s procesorem v ASUSu identická. Náročnější uživatel uvítá možnost měnit si softwarově výkon procesoru, k dispozici má tři režimy (Turbo, Standard a režim šetřící energii), pro první dva navíc můžete zapnout automatickou regulaci a ušetřit tak trochu energie. Příjemné je, že se změna provede okamžitě, není nutný restart. Ze zkušenosti mohu říct, že pro naprostou většinu běžných činností jsem měl zapnutý ten nejúspornější režim a funkčnost nebyla nikterak omezena, mohl jsem si na pozadí přehrávat MP3 soubory, sledovat video a hrát i náročnější hry. Kombinací s redukovaným podsvícením tak dosáhnete skutečně výrazné úspory energie. Paměti má ASUS A716 celkem dost. Uváděných 64MB však stoprocentně využít nemůžete, k dispozici je něco málo přes 55MB. Operační systém je uložen v 64MB přepisovatelné ROM paměti, ze které je celých 25MB použito jako bezpečné úložiště nazvané jednoduše Flash Disk. Pokud si do tohoto prostoru uložíte svá citlivá data, nepřijdete o ně ani v případě úplného vybití baterie.



Displej zařízení je velice pěkný, v přímém porovnání s LOOXem je výrazně jasnější (no, s tím LOOXem to může být všelijak, protože předchozí model, který jsem měl k dispozici v době psaní recenze, měl displej výrazně jasnější. To jen potvrzuje moji domněnku, že výrobci i v rámci jednoho modelu občas nějakou tu komponentu nahradí jinou). Podle mého názoru se jedná o navlas stejný displej, jaký je použit například v iPAQu h4150 - Transflexní TFT displej s LED podsvícením. Pokud jste četli moji recenzi, asi už tušíte, že tento displej má jednu nepatrnou vadu na kráse - jeho podsvícení má žlutý nádech. Stejně jako u h4150 to není příliš výrazné, rozdíl vynikne především v porovnání s h2210kou (první generací, teď už do nich montují bohužel displeje stejné), která má obraz sněhobíle čistý. Uvádět rozlišení a počet barev už pomalu zase začíná být důležité, i když v tomto případě se zatím nejedná o žádné překvapení, 240 x 320 bodů a 65 tisíc barev je zatím standard. Trochu nešťastně jsou pro nastavení displeje v Nastavení hned dvě ikonky, jedna je přímo ve skupině System a po tapnutí vyvolá aplet pro nastavení automatického vypínání a zapínání podsvícení, k druhé se musíte proklikat přes ASUS Settings, kde si můžete v osmi krocích nastavit jas odděleně pro provoz na baterie i během nabíjení. Ono vůbec všechno nastavení se děje přes utilitku ASUS Settings, takže proti LOOXu je potřeba pro provedení jedné akce tapnout minimálně jednou navíc. Na druhou stranu máte ASUS Settings přístupný i přímo z obrazovky Dnes, takže to vlastně žádný velký problém není, jde jen o to zvyknout si na to:) Automatické nastavení podsvícení na základě intenzity okolního světla ASUS bohužel nemá... A pokud byste toho nastavování neměli stále ještě dost, užitím standardního apletu pro kalibraci displeje si můžete zapnout i ClearType. Nakonec zbývá dodat, že dotykový displej je citlivý a přesný, odezvy rychlé, takže se vám s ním bude pracovat jedna radost.



Za schopnost kvalitně pracovat se zvukem si ASUS (stejně jako LOOX) zaslouží velkou pochvalu. ASUS se tak směle zařadil do společnosti Pocket PC zařízení, které bez nějakých omezení plně nahradí obyčejné MP3 přehrávače. K dispozici jsou dva aplety, jeden pro nastavení hlasitosti reproduktoru a výstupu na sluchátka, druhý pro nastavení citlivosti a hlasitosti mikrofonu, oba opět jako součást aplikace ASUS Settings. Kromě klasické úrovně hlasitosti (tu je však pomocí apletu možné nastavit mnohem jemněji než ve standardních šesti krocích) je k dispozici i možnost vyvážit balanc mezi levým a pravým reproduktorem, a ve čtyřech krocích nastavit úroveň basů a výšek. Výstup na sluchátka je klasický 3.5mm, což znamená volnou ruku při výběru sluchátek splňujících vaše představy a požadavky. Co mne však velmi příjemně překvapilo je to, že ani na velice kvalitních sluchátkách Koss Porta Pro není slyšet absolutně žádný rušivý šum. Poslech písniček je tak skutečně zážitkem. Výstup na zabudovaný reproduktor je už trochu horší (jako ostatně na všech kapesních počítačích), největší problém má s živějšími skladbami a zapnutým maximálním basováním. To není výtka, to je konstatování, protože integrovaný reproduktor není zamýšlen jako pomůcka pro DJ's:) A když už se bavíme o zvuku, nesmíme zapomenout ani na schopnost záznamu zvuku, která je i díky druhému apletu na velmi vysoké úrovni. Můj oblíbený testík zapnout mikrofon a mluvit na něj ze dvou metrů dopadl na výbornou, pokud si chcete poslechnout, jak vypadá nahrávka z pěti metrů, tak si stáhněte tento soubor :: Záznam řeči z pěti metrů (59,48 KB). ASUS sice pro záznam zvuku nemá přímo vyhrazené tlačítko, ale i díky výše zmiňované schopnosti přiřadit jednomu tlačítku dvě různé akce je jen na vás, kterému tlačítku tuto funkci přiřadíte. Jinými slovy - pokud máte diktafon a koupíte si ASUS A716, na diktafon se brzo bude prášit někde na polici v bazaru.



Pokud toužíte po co největší možnosti komunikace s okolím, toto zařízení vás nadmíru uspokojí. Základem všeho je rychlé USB připojení. Jak jsem již v úvodu uvedl, USB kabel je vyřešen pro snadné použití jak s kolébkou, tak i samostatně. Nemůžete-li z nějakého důvodu USB použít, můžete si zakoupit i kabel se sériovou koncovkou, a díky zmiňovanému praktickému dvoudílného řešení jej též snadno použijete s kolébkou. Velmi příjemné překvapení na mne čekalo při testování infračerveného portu. Kromě naprosto standardní rychlosti 115,2kbps si můžete zvolit i rychlost 4Mbit. A i když se plných 4 megabitů samozřejmě nedosáhlo, výsledek byl nad očekávání skvělý. Jako nový majitel skvělého notebooku Acer Aspire 2000 jsem si byl konečně jistý, že slabé místo při testech rozhodně není na straně notebooku, a tak dosažené hodnoty 155KB/s v uploadu a 144KB/s v downloadu potěší všechny, kteří s sebou na cestách neradi tahají zbytečné kabely. Jinými slovy - soubor o velikost 1 megabyte se přes rychlé infra na Pocket PC zkopíruje za 7 vteřin! LOOX proti tomu dosáhl skvělého výsledku v uploadu, ale download mu moc nešel... Pro maximálni objektivitu jsem LOOXe testoval znovu i na novém notebooku.



Tím ale možnosti komunikace s okolním světem ani zdaleka nekončí. Velice užitečným pomocníkem každého uživatele Pocket PC je Bluetooth. V tomto případě se o jeho provoz a správu stará nikoliv utilitka Plugfree, nýbrž dle mého soudu lepší program Bluetooth Manager od firmy Widcomm. Práce s ním je velice intuitivní, s pomocí řady užitečných průvodců je nastavení komunikace s mobilním telefonem, GPSkou či stolním počítačem záležitostí několika málo okamžiků. Díky neomezenému připojení přes Eurotel DataNonstop jsem mohl GPRS spojení testovat bez ohledu na množství přenesených dat, a za celou dobu jsem se nesetkal s žádným problémem, padáním spojení a dalšími nešvary, které občas trápí uživatele jiných zařízení.



Posledním integrovaným komunikačním modulem je Wi-Fi. Stejně jako u LOOXe není možné používat Wi-Fi a Bluetooth najednou, to však bude mrzet jen malou část uživatelů. Ovládání Wi-Fi má na starosti vlastní utilitka zvaná WiFiME, s jejíž pomocí je připojení k nějakému hotspotu otázkou několika tapnutí. Po zapnutí Wi-Fi si ihned všimnete ukazatele síly signálu, který je umístěn v titulkovém pruhu v horní části obrazovky. Tapnutím na ikonku se dostanete k nabídce různých aktivit, vesměs standardních. Vylepšit by šla kooperace mezi Bluetoothem a Wi-Fi. Jak jsem již psal, oba moduly nemůžou běže současně. Zatímco Bluetooth Manager si při pokusu o spuštění WiFi utilitu sám zavře, v opačném směru musíte BT Manager zavřít ručně.



Zbývá už jen jedna část, které jsme se dosud nevěnovali, a tou je napájení. Pokud bychom soudili jen podle fyzických rozměrů, musela by Lithium-Ionová baterie vydržet v chodu asi půl roku:) Je skutečně obrovská, takže se kapacitě 1500mAh nemůže nikdo divit. Dle oficiálních firemních informací by měla na jedno nabití vydržet až 19 hodin (samozřejmě to závisí na používaných službách a intenzitě podsvícení), plně nabitá pak téměř 14 dní ve stand-by módu. Osobně jsem testoval vybití jen jednou, a to při plném podsvícení a maximálním výkonu procesoru, a ASUS se vypnul po šesti hodinách a třicetipěti minutách, což je perfektní výsledek. Graf tentokrát nenabízím, protože je trochu zavádějící. ASUS je totiž schopen indikovat stav baterie pouze po 10%, a vůbec se numerický výsledek testu tvářil nějak divně. V každém případě - pokud se budete krotit v intenzitě podsvícení a budete BT a WLAN zapínat jen v případě potřeby, nemusíte mít z nedostatku energie během dne obavy. Ale kdyby to stále ještě nestačilo, můžete si koupit buď náhradní baterii, nebo rovnou extra velkou baterii 3000mAh, která se přicvakne místo původní.




Možnosti rozšíření


Možnosti rozšíření jsou jedním slovem vynikající. Protože se však tyto možnosti nijak neliší od ostatních zařízení se stejnými sloty a BT modulem, budu stručný. CompactFlash slot umí jak CF karty typu I, tak i typ II. IBM Microdrive, nějaká GPS karta, klasická 10/100Mbit LAN, vše je jen otázkou peněz a vašeho rozhodnutí, do jaké karty budete investovat. SD slot je pouze paměťový, vzhledem k současné přítomnosti CF slotu to však nevadí. Díky datovému konektoru na spodku zařízení je též bez problémů možné připojit například i rozkládací klávesnici. Nesmíme zapomenout ani na možnost spárování příslušenství přes Bluetooth, v kombinaci například s GPS je z ASUSu v okamžiku výkonný navigační systém.

Jen taková perlička na závěr, díky identickému konektoru by mělo být příslušenství mezi ASUSem A716 a LOOXem 610 navzájem kompatibilní, i když oficiálně se k tomu nikdo moc nehlásí:) Jak je to se zpětnou kompatibilitou v rodině MyPalů se mi zjistit nepodařilo.


Software


Jako na naprosté většině ostatních Pocket PC je i na tomto ASUSu nejsilnější výbava (nepočítáme-li specifickou edici pro zařízení s GSM/GPRS modulem) Windows Mobile 2003 for Pocket PC Premium edition, kromě toho však ASUS nabízí i pár aplikací bonusových. Již zmiňovaný aplet ASUS Settings má na starosti veškeré specifické nastavení multimédii počínaje a rychlostí infraportu konče, kromě něj je k dispozici i dvojice aplikací klasických. První je velice jednoduchý Backup, který umí zálohovat (a samozřejmě i obnovit:) jak kompletní obsah RAMky, tak pouze samotná PIM data. Druhá aplikace je jednoduchý spouštěč aplikací, který je od výrobce předpřiřazen jednomu z HW tlačítek.



Spolu s ASUSem je dodávána i dvojice CD ROMů. Na prvním CDčku najdete klasický koktejl aplikací z dílny Microsoftu jako je Outlook, ActiveSync, Windows Media Player a podobné. Na tom druhém pak bohatou nabídku aplkkcí bonusových. Bohužel, několik aplikací využije pouze uživatel mířící do HongKongu či na Taiwan, případně student orientálních jazyků. Kromě dvojice navigačních aplikací pro snadnou orientaci v těchto dvou částech světa pak druhé CD nabídne utilitku Pocket Book určenou pro čtení knih v čínštině, MonsterSIP pro psaní čínských znaků a Monster Chinese, řešení pro kompletní "počínštění" systému. Pokud pomineme tyto pro našince nepříliš užitečné kousky, zbývá už jen několik více či méně prospěšných programů a her. Talentovaní umělci se mohou realizovat v programu pro kreslení na Pocket PC zvaném Aidem Pocket Painter. Máte-li často vítr v peněžence, může vám pomoci dostat své finance pod kontrolu aplikace Maction MoneyTracer. Maction Presentation DX vám pomůže publikovat vaše prezentace přímo z Pocket PC zařízení, pro převod komplikovaných slidů do formy přijatelné pro PDA slouží desktopový konvertor. Aidem Engineering Calculator je ta pravá aplikace pro uživatele potřebující robustní a výkonný vědecký a inženýrský kalkulátor. A vynecháme-li dvojici aplikací, které si můžete stáhnout zdarma z webu (Acrobat Reader pro Pocket PC a RealPlayer Mobile), zbývá uvést už jen čtveřici jednoduchých her pro zkrácení dlouhé chvíle - akční plošinovku pod názvem Maction Dung Cleaner a trojici logických her, Reversi, Gobang a Guess color (hádej barvu). Ani bych se moc nezlobil, kdyby se pro evropský trh skladba bonusových aplikací trochu změnila.



Zákazníci v ČR navíc získají ještě jedno CDčko, na kterém najdou plnou lokalizaci systému a aplkací, a pak novou aplikaci SunnyDays, utilitku pro zobrazení svátků a narozenin na obrazovce Dnes.


Cena


Dosud všechny popisované vlastnosti vypadají velice slibně, ale nevhodně nastavená cena už dokázala pohřbít nejeden dobrý výrobek. Takže kdy a za kolik si budete moci tento Asus zakoupit? Odpověď je nad očekávání příznivá - k dispozici by vám měl být koncem dubna, nejpozději počátkem května za cenu kolem 13000 korun českých (bez DPH), což je myslím si velice příznivá cena. Přímému srovnání s nedávno zlevněnými LOOXy brání to, že parametry a vybavením je A716 tak nějak uprostřed mezi oběma modely LOOXe, ale i tak bude zajímavé sledovat reakci trhu na tento razantní krok.


Benchmarky


Pro kompletní otestování zařízení používám utilitku Spb Benchmark. Protože už mám zrecenzovaných několik nových nových Pocket PC, porovnám nakonec jednotlivá zařízení mezi sebou. Pokud si někdo chce s výsledky pohrát víc detailně, kompletní .XML soubor je ke stažení zde :: Asus MyPal A716 (2003, 400MHz) (1,08 KB). Pokud obsah souboru zkopírujete do formuláře na této stránce (klikněte na Add device), můžete porovnávat s ostatními zařízeními.










reklama