Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Konec Pocket PC se blíží... Nebo ne?

1.12.2003, Pavel Koza, aktualita
V současné době můžeme najít operační systém od Microsoftu v mnoha různých typech zařízení. Budeme-li se bavit pouze o více či méně mobilních produktech, musíme zmínit klasické notebooky, relativně nové Tablet PC, nám velmi dobře známé Pocket PC, téměř již vyhynulé Handheld PC, a nakonec i dramaticky se rozvíjející chytré telefony. Na Brighthandu se na toto téma objevil zajímavý článek, který uvádí některé zajímavé postřehy, a klade i lehce znepokojující otázky.
Nedělám to často, ale tomuto článku na Brighthandu rozhodně stojí za to věnovat pár minut a několik řádků. Ed Hardy se v něm zamýšlí nad některými zdánlivými drobnostmi, které však dohromady svádí k myšlence, že Pocket PC není pro Microsoft prioritou, a že se jeho dny krátí... Ale je to skutečně tak horké, jak se na první pohled zdá?

Z dlouhodobého hlediska není samozřejmě zas tak extrémně důležité, že technologický ředitel Microsoftu používá místo Pocket PC konkurenční produkt BlackBerry, i když se tomu leckdo (včetně mě) může divit. Stejně tak jsou irelevantní komentáře některých zaměstnanců Microsoftu ohledně jejich názoru na budoucnost Pocket PC. Pro Microsoft jako jednu z nejúspěšnějších firem na světě existuje jen jediné hledisko, a tím je "kolik to bude stát" spolu s "kolik nám to vydělá". A tady už můžeme začít spekulovat.

Ani pro společnost velikosti Microsoftu určitě není snadné vyvíjet a podporovat hned několik různých typů operačních systémů. Pokud nebudeme brát v úvahu v kómatu se nacházející Windows CE for Handheld PC, tak je to řada systémů pro desktopy a notebooky, rozšířená edice pro Tablet PC, Windows Mobile for Pocket PC a Windows Mobile for Smartphone. A i když jsou si například systémy pro Pocket PC a Smartphone velice podobné a řada věcí je společná, úplným zrušením jedné řady by se dalo ušetřit spoustu peněz i lidí. A při hledání nejvhodnějšího kandidáta na "euthanasii" se systém pro Pocket PC objevuje nejčastěji.

Navíc je zde informace, že Microsoft Mobility Unit (divize pro mobilní zařízení) dostala za úkol prodat behem tří let těžko uvěřitelných 100 000 000 mobilních zařízení. A protože se dle společnosti Gartner v oblasti PDA prodá každý rok přibližně 10 miliónů zařízení, je nad slunce jasné, že hlavní oblast zájmu nebude Pocket PC, ale Tablet PC a Smartphone, kde je alespoň teoretická možnost tento cíl splnit. Pocket PC sice nikdy nebylo pro Microsoft prioritou, výrazné omezení vývoje by však mohlo být pro Pocket PC nepříjemné z hlediska konkurenceschopnosti.

Osobně si však nemyslím, že bude konec Pocket PC rychlý. Microsoft do vývoje této platformy vložil nemalé úsilí, a stále rostoucí podíl na trhu ukazuje, že se mu podařilo vytvořit skutečně kvalitní produkt. Byl by tedy holý nesmysl těžce vydobyté pozice narychlo opouštět. Spíš se bude jednat o pozvolný proces, kde se na jednom konci produktového portfolia budou chytré telefony stávat stále chytřejší a chytřejší (bohužel, Eurotel Smartphone se systémem 2002 té chytrosti zas tak moc nepobraĺ), na straně druhé se Tablet PC budou svými rozměry přibližovat malým rozměrům současných Pocket PC, a tak bude mít Pocket PC stále menší životní prostor. Protože, řečeno s trochou nadsázky, malé rozměry a relativně nízká cena jsou už bohužel poslední velkou výhodou, kterou jsou Pocket PC schopné proti Tablet PC nabídnout. Neříkám to rád, ale mít možnost za rozumný peníz získat plnohodnotný mobilní počítač (žádné PDA, okleštěné ve svých schopnostech) kompaktních rozměrů, tak neváhám ani minutu...

Zdá se tedy, že se opět žádná revoluce (naštěstí) konat nebude. Již prosakují první informace o vlastnostech Windows Mobile 2004, a ani to nebude téměř jistě konečná. Je samozřejmě možné (a asi i pravděpodobné), že dejme tomu Windows Mobile 2008 for Pocket PC bude tím skutečně posledním systémem pro Pocket PC, ovšem pokud bude v té době k dispozici lepší náhrada, nebude proč nostalgicky vzpomínat. A pro mě osobně by mohl konec Pocket PC znamenat spooooooustu volného času:D Nebo si myslíte něco jiného?
reklama