Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak

Spb Imageer - to nejlepší pro vaše fotky

19.5.2004, váňa, recenze
A máme tady další software od firmy Spb SoftwareHouse - SPB Imageer. Jedná se program pro prohlížení, úpravu, a organizaci fotografií na Pocket PC. Jak bývá u produktů firmy Spb SoftwareHouse zvykem, kromě těchto základních funkcí lze očekávat ještě doplňující. Jsou to možnosti přidávání poznámek k fotografiím (psaných i zvukových), tvorba alb a publikace fotografií na WEBu. Na funkce Spb Imageeru se podrobněji podíváme v následující recenzi.

Instalace


Instalace je typická pro všechny produkty SPB, neprojevil se při ní žádný problém. Nabízí možnost instalace verze TRIAL nebo REGISTROVANÉ. Na závěr instalace nabídne možnost  přihlásit se k odběru informací z SPB Software House



Po instalaci umístí ikonu do složky programy. Pří vložení paměťové karty, obsahující fotografie se objeví Pop-Up hláška, která nabízí možnosti co s fotografiemi na kartě.




Možnosti nastavení Spb Imageer


Úvodní zobrazení fotografií lze nastavit jako Thumbnails (malé obrázky v matici 2x2, 3x3 nebo 4x4 obrázky), Thumbnails s detailními informacemi nebo jako seznam



Pro prohlížení fotografií je možné nastavit různou velikost, natočení nebo SlideShow Zvolitíme adresář nebo paměťovou kartu odkud budeme prohlížet. U každého obrázku lze zobrazit vlastnosti buď souboru nebo fotografie (v podstatě  EXIF - veškeré informace o původu fotografie)



V záložce Tools/Option můžeme si můžeme nastavit parametry pro naše fotografie - možnosti zobrazení, nastavení SlideShow (dobu zobrazení fotografie a efekt přechodu na další), nastavení zobrazování poznámek vytvořených k jednotlivým fotografiím (podrobnosti dále), nastavení kvality snímků, parametry pro publikaci na WEBu a typy zobrazovaných souborů. Některé nastavení se objevují znovu při tvorbě alb a publikaci na WEB (pokud bychom je chtěli změnit)




Úprava fotografií pomocí programu Spb Imageer 


V dolní liště nalezneme ikonu zobrazující paletu přes kterou se dostaneme k možnostem úpravy konkrétní fotografie. Je možné udělat výřez z fotografie (stylusem) a ten následně uložit, opravit efekt "červených očí", změnit jas a kontrast zaostřit nebo rozmazat (Sharpen/Blur), změnit velikost (Resize), otočit obrázek.




Tvorba poznámek k fotografiím


Každou fotografii můžeme opatřit poznámkou. V dolní liště nalezneme ikonu tužky a přes ni se dostaneme k tvorbě poznámek. Poznámky můžeme vytvořit psané strojově (přes klávesnici), psané ručně přímo do fotografie, nebo můžeme nahrát poznámku zvukovou.  Poznámky se pak zobrazují (podle nastavení) při prohlížení a ve SlideShow 




Tvorba vlastních alb


S programem Spb Imageer není snad nic jednoduššího, po spuštění tvorby alba nejprve vybereme fotografie, které v něm mají být umístěné, potom zvolíme jejich velikost, nastavení jasu a kontrastu a eventuální rotaci. V další možnosti se rozhodneme pro případné přejmenování fotografií, zvolíme název alba, jeho umístění a kvalitu fotografií a je to !!  




Publikace na WEBu


Publikování na WEB probíhá stejným způsobem jako tvorba alba. Při testování jsem bohužel neměl mobilní připojení a přes ActiveSync publikování nešlo, takže tato funkce nemohla být ověřena. (i když jsem se zaregistroval na www.fotki.com)




Něco navíc 


Spb Imageer obsahuje filtr pro ActivSync - při synchronizaci souborů se objeví možnost optimálního nastavení fotografií pro PocketPC (velikost, natočení, použití pro všechny obrázky ap.) Velice užitečná funkce - při synchronizaci se nepřetahují zbytečně velké obrázky a lze je optimalizovat pro PocketPC




Základní údaje

  • Název aplikace: Spb Imageer
  • Testovaná verze: 1.1
  • Autor: Spb Software House
  • Licence: Shareware, 15 dní
  • Cena: US$ 14.95: Koupit @ PocketGear.com (sponzorský odkaz)
reklama